Luidklok Beaufort terug

september 2010

MARKELO De luidklok van het voormalige gemeentehuis van Markelo Het Beaufort is terug. Afgelopen weekeinde verdween het bijna veertig kilo zware gevaarte uit de klokkenstoel bovenop het cultureel centrum dat volgende week vrijdag wordt heropend. De steigers stonden nog bij het gebouw. "De dieven kregen het kennelijk benauwd", concludeert voorzitter Jan Beijering van de stichting Cultureel Centrum Het Beaufort. "We dachten aanvankelijk aan een grap. Maar omdat er zoveel schade was gingen we toch uit van diefstal door koperdieven." De politie is daarna ingeschakeld en heeft een sporenonderzoek gehouden.

Jan Beijering vermoedt dat de luidklok zou worden gebruikt tijdens de optocht komende zondag tijdens het dorpsfeest van Markelo. "Alle publiciteit werd hen kennelijk teveel", zegt Jan Beijering. Een medewerker van aannemer Vos uit Delden vond de luidklok woensdagmorgen rond half acht toen hij op de bouwplaats kwam. "De klepel was ingepakt kennelijk om te voorkomen dat er lawaai zou worden gemaakt." Het Beaufort heeft van een inwoner van Goor al een andere luidklok aangeboden gekregen.

Wanneer de luidklok terug gaan naar de oude plek is nog onduidelijk. "Dat is ook een geldkwestie", zegt Jan Beijering. "De aannemer moet eerst de klokkenstoel herstellen en een kraan laten komen. Wanneer dat gaat gebeuren staan nog niet vast." De heropening van Het Beaufort is volgende week vrijdag (3 september) om 15 uur. De bedoeling was de klok te laten luiden.

-----------------

Toch terug

Verbouwereerd maar toch blij. Voorzitter Jan Beijering van Cultureel Centrum Het Beaufort had niet meer verwacht dat de luidklok terug komt om er volgende week vrijdag het nieuwe cultureel centrum Het Beaufort mee te openen. Een schilder vond het ongeveer 35 kilo zware gevaarte bij de ingang en een ijzersterke bouwvakker nam de klok op z’n nek en plaatste het terug in de klokkenstoel. Is dit een mislukte diefstal omdat geen enkele oudijzerhandelaar een bronzen luidklok accepteert of wilde een wagenbouwer van het dorpsfeest komende zondag een grap uithalen? Een wagenbouwer koos het thema klokken en een ander kerk en café. De politie sluit de zaak. „Er zijn te weinig aanknopingspunten.”

MARKELO Joost Vos van het gelijknamige aannemingsbedrijf uit Delden kijkt gepiekeerd. "Markelose grappen. Ze houden hier toch van slep'n?" Daarmee doelt hij op het traditionele gebruik op 1 januari om oud ijzer naar het voormalige gemeentehuis Het Beaufort te slepen. Enkele uren eerder vond een schilder achter de afrastering de luidklok die afgelopen weekeinde uit de klokkenstoel op het dak van het cultureel centrum was gehaald.

De ongeveer 35 kilo zware bronzen klok hangt inmiddels weer op z'n oude plek. Maurice Mulder heeft het gevaarte op zijn nek gehesen en via de ladder naar de nok van het dak gebracht. Hij geeft toe dat het gevaarte eigenlijk met een kraan naar boven moest worden gebracht. "Maar dat kost veel geld. En volgende week is de opening van Het Beaufort al", vertelt hij. "Je mag niet met twee man de ladder op. Dus heb ik de klok zelf maar aangepakt."

Voorzitter Jan Beijering schuift de houtkrullen op de vloer aan de kant. "We zijn natuurlijk heel blij dat de luidklok terug is. De schade valt gelukkig mee. Maar het verhaal krijgt nog wel een staartje." Hij wil dat de politie de zaak uitzoekt. Want het zou een grap kunnen zijn van Markeloërs, maar het kan ook een serieuze diefstal zijn geweest."

Jan Beijering hoorde van oudijzerhandelaren dat wanneer iemand een bronzen luidklok aanbiedt zij direct naar een identiteitsbewijs vragen. "Dus makkelijk verhandelbaar is een luidklok niet. Misschien dat de klok daarom is teruggebracht." Maar ook is het mogelijk dat iemand een grap wilde uithalen. Voor de optocht tijdens het dorpsfeest in Markelo maken inwoners van Stokkum een wagen met het thema klokken. Anderen bouwen een wagen rond het thema kerk en café. "Maar als je op internet zoekt dan is diefstal van luidklokken schering en inslag."