Luidklok Beaufort gestolen tijdens verbouwing

25 augustus 2010

MARKELO - Het bestuur van de stichting Cultureel Centrum Het Beaufort is ernstig gedupeerd door de diefstal van een bronzen klok die over enkele dagen voor het eerst in jaren weer zou luiden. De schade loopt in de duizenden euro's. "We dachten eerst nog aan een grap", zegt voorzitter Jan Beijering van de stichting. "Maar de luidklok is echt met geweld uit de klokkenstoel gebroken. Er is veel schade aangericht.

Hoe de dieven het zware gevaarte naar beneden hebben gekregen is een groot raadsel. "Het is onwaarschijnlijk dat zij een kraan hebben gebruikt. Maar via de steigers zo'n zware klok naar beneden slepen is een zware klus."

De diefstal komt als een enorme verrassing. Een medewerkster van de organisatie van Het Beaufort ontdekte de roof zondagochtend tijdens een wandeling door het dorp. Voorzitter Jan Beijering houdt er rekening mee dat de diefstal in de nacht van vrijdag op zaterdag gepleegd. Hij hoopt dat jongeren die uitgaan bij Bill's Bar in het centrum van Markelo nog iets hebben gezien en wellicht nog een waardevolle tip hebben.

Vanuit Holten hangt de luidklok bovenin het voormalige gemeentehuis van Markelo direct in het zicht. Vijf maanden geleden plaatste aannemer Vos uit Delden de klok met gerestaureerde klokkenstoel op de oude plek.

De technische recherche van de politie heeft al gezocht naar sporen onder meer in het zand. "Ik snap er niets van", verzucht Jan Beijering. "Dit komt totaal onverwacht. Maar ik begrijp van de installateur dat de dieven de bronzen klok wellicht omsmelten om er koper uit te halen. Dat levert een paar euro op. Maar de emotionele schade die zij aanrichten is enorm."

Het gebouw is meer dan honderd jaar oud. Mogelijk dat de luidklok er vanaf het begin op het dak heeft gestaan. Voor de heropening van Het Beaufort op vrijdag 3 september om 15 uur moet het bestuur nu een alternatieve openingshandeling bedenken.