Ambtenaren makkelijker bereikbaar in Hof van Twente

GOOR Burgers kunnen gemeenteambtenaren vanaf 1 maart makkelijker bereiken, althans dat is de bedoeling van de nieuwe, landelijke regeling Gemeente geeft antwoord. In plaats van een tiencijferig nummer te draaien hoeft een burger slechts het getal 14 en dan het netnummer te draaien. Dus het stadhuis van de gemeente Enschede is 14053 en de gemeente Hengelo 14074. Maar voor de uitgestrekte gemeente Hof van Twente ligt dit iets gecompliceerder. Deldenaren gebruiken het netnummer 074 en deel van de Markeloërs hebben eveneens een ander nummer dan in Goor 0547. Het gevolg is dat het college heeft besloten niet actief het nieuwe toegangsnummer te gaan promoten. "Maar we zullen wel antwoord blijven geven", zegt wethouder Ben Eshuis in een toelichting.

Meevaller Cogas in voorjaar aan de orde

GOOR Wethouder Ben Eshuis wil pas in het voorjaar gaan praten met de leden van de gemeenteraad over de onlangs bekendgemaakte financiële meevaller van de Cogas. Eshuis vindt het te vroeg om het geld nu al te verdelen omdat onder meer het rijk in december of januari nieuwe kortingen bekend gaat maken. "We hebben nog een flinke slag te maken", zegt Eshuis.

De directie van de Cogas maakte onlangs bekend extra dividend aan gemeenten uit te keren omdat de solvabiliteit, het vermogen om leningen te kunnen betalen, te hoog zou zijn. Cogas keert aan de gemeente Hof van Twente eenmalig 1,3 miljoen euro uit en vanaf volgend jaar tot en met 2015 jaarlijks nog eens 400.000 euro.

Eshuis wil het geld niet op korte termijn verdelen omdat het college nog werkt aan het collegeprogramma, er nog onduidelijkheid is over de financiële gevolgen rond de bouw van de sporthal in Bentelo en de plannen voor de nieuwbouw van een brandweerkazerne in Goor. Ook is nog onzeker of de provincie akkoord gaat met de begroting van Hof van Twente voor volgend jaar. "In het voorjaar kunnen we beter inschatten wat de financiële situatie is van de gemeente Hof van Twente", aldus Ben Eshuis.