Veel overlast skatebaan bij Zwaluw

MARKELO - Het gemeentebestuur wil de overlast rond de basisschool De Zwaluw flink beperken. De skatebaan krijgt isolatiemateriaal, het geluidsvolume van het speeltoestel Yalpsona is al omlaag gegaan, stalen doelen en ballenvangers maakten plaats voor doelnetten, de buurt en de jongeren komen bij elkaar om afspraken te maken, de politie gaat er vaker controleren en een jongerenwerker besteedt extra aandacht aan de jeugd die er regelmatig komt.

Eind vorig jaar kaartte een bewoner namens de buurt het probleem aan bij de gemeente. Het college heeft het probleem toen opgepakt omdat het jeugdwerk politiek gevoelig ligt. De jeugdvoorzieningen, zoals het nieuwe jongerencentrum aan de Göttelaan en de kwestie rond het fietscrossbaantje, deden veel stof opwaaien. Maar nadat het college na een gesprek met de buurt geen actie ondernam kwam er een brief aan de gemeenteraad waardoor het probleem in de openbaarheid kwam. De meeste overlast veroorzaakt de skatebaan die als de klankkast werkt wanneer jongeren er met hun skateboards op springen. Vooral ‘s avonds zorgt de klankkast voor overlast. Verplaatsing van de baan zou geen optie zijn omdat volgens de wijk- en jeugdagent en de jongerenwerker daar geen sociale controle is en de jeugd zich ook in de kern moeten kunnen vermaken, ook ‘s avonds.

De gemeente wil bij de speelplek een bord plaatsen met een aantal gedragsregels, bijvoorbeeld over het achterlaten van afval, plastic chipszakjes en drinkflessen. Op basis van het bord kan de politie eventueel handhavend optreden tegen jongeren.

Woordvoerster Matiene van Burkum van de Prinses Irenestraat heeft er niet veel vertrouwen in dat het isolatiemateriaal afdoende werkt. Zij vindt dat, nu de gemeente een jeugdhonk bouwt aan de Göttelaan, de skatebaan daarnaar toe moet worden verplaatst.