Voortaan veilig vogelschieten na ongeluk Tubbergen

DIEPENHEIM - De Twentse steden en dorpen die het vogelschieten houden, gaan samen een nieuwe club oprichten om het traditionele evenement in stand te houden. Na een ongeluk in Tubbergen waarbij drie mensen gewond raakten, kondigde de politie Twente aan voortaan negatieve adviezen te geven voor het schieten met vuurwapens tijdens dergelijke evenementen. De gemeentebesturen volgen die adviezen in de regel op.

De afgelopen jaren besteedden organisaties van feesten het vogelschieten meestal uit aan derden. Voortaan gaan leden van de nog op te richten Twentse vereniging 'Tot Instandhouding en Promotie van het Traditionele Vogelschieten' dat zelf doen waarbij zij zich verplichten de aangescherpte regels streng na te leven. Maar voor het voorjaarsfeest in Markvelde op 7, 8 en 9 mei komt de nieuwe vereniging waarschijnlijk te laat, zegt voorzitter Paul Ankersmid uit Markvelde die de Schietvereniging Varsseveld het vogelschieten laat organiseren.

"Het liefst willen we schieten zoals we al veertig jaar gewend zijn. Maar als dat niet kan, dan gaan we met luchtdrukgeweren schieten of we verplaatsen het evenement naar een verderop gelegen weiland", zegt Ankersmid, die daarmee doelt op verplaatsing naar de andere kant van de provincie-grens. In Gelderland zijn de regels voor het vogelschieten niet aangescherpt.