Valk Hokon is weg, baasje is radeloos

HENGELO De kostbare valk van valkenier Willem van der Pluym is vermoedelijk gestolen. Maandagavond tussen ongeveer zeven en negen uur is het dier verdwenen achter de woning aan de Annastraat. Valk Hokon zou de lijn waar hij aan vastzat onmogelijk zelf hebben kunnen losmaken. „Mijn schoonvader en schoonmoeder zijn er helemaal kapot van”, vertelt Wieneke van der Pluym.

Nadat Willem met vervroegd pensioen ging en via vrienden in contact kwam met valkeniers, kocht hij elf jaar geleden zelf een valk. „Ze zijn er enorm aan gehecht”, vertelt Wieneke. „Hij heeft het dier handtam gekregen en reist er het hele land mee af, bezoekt klassen waar kinderen de valk op de hand kunnen nemen.” Willem van der Pluym was vaak te zien op de Esreinmarkt en op allerlei middeleeuwse festiviteiten. „Het was echt zijn kindje.” Alle valkeniers en jachtopzieners in de omgeving zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de mogelijke diefstal. Valkenier Willem van der Pluym was de laatste keer te zien met zijn valk tijdens de festiviteiten van Keep Them Rolling. Volgens zijn vrouw Alie kan Hokon makkelijk twintig jaar worden. De waarde van het dier is naar schatting zo’n duizend euro.


Reeks tips valk Hokon al binnen

HENGELO Willem van der Pluym (70) liep nog in de pyjama en had de krant gisterochtend nog niet uit toen de telefoon al ging. „We hebben een roofvogel gezien in onze tuin in de wijk Vossenbeld. Het dier was niet bang voor ons en zat rustig rond te kijken.” Willem van der Pluym is sinds maandagavond zijn sakervalk Hokon kwijt. Hij heeft inmiddels met zijn vrouw gezocht in Vossenbeld en de omgeving, maar het dier nog niet gevonden. Ook kwamen telefoontjes binnen dat de roofvogel in de omgeving van Ikea en in Borne is gezien.

De gouden tip is echter nog niet binnen. Hokon heeft in de achtertuin aan de Annastraat een open hok. Alleen een lijn houdt de valk op zijn plek. „Maar uit zichzelf wegvliegen doet hij niet”, verzekert de valkenier die daarmee suggereert dat de valk mogelijk is gestolen. „Eén keer is de lijn losgeraakt. Maar hij bleef gewoon op z’n plek zitten.”

Willem van der Pluym heeft bij de marine gewerkt, bij Signaal en bij de post. Via vrienden raakte hij geïnteresseerd in het houden van valken. Elf jaar geleden kocht hij Hokon en maakte het dier bijna handtam. De valkenier bezocht met Hokon talloze scholen en middeleeuwse feesten. Op de Hyvespagina van Willem van der Pluym stromen de steunbetuigingen binnen. „Ik weet niet of u me nog kent, maar u had geholpen met mijn spreekbeurt een jaar geleden. Toen had u Hokon meegenomen. Ik hoop dat u hem gauw weer terug heeft! Groetjes, Daan Bijsterbosch. De valkenier raakte zelfs zo bekend dat een rijke oliesjeik hem benaderde om voor hem valkenier te worden. „Ik ben drie keer gevraagd. Maar ik wil hier voor geen goud weg uit mijn mooie Twente.”


Boer vindt valk Hokon dood in wei

HENGELO Een boer heeft woensdagmiddag Hokon dood gevonden langs een weiland aan de Dekkersweg, op slechts anderhalve kilometer afstand van de woning van valkenier Willem van der Pluym (70). "Hokon is op een zware hoekpaal gaan zitten en toen hij wilde wegvliegen heeft hij zich vastgedraaid met de langveter die nog aan zijn voet zat", zegt jachtopziener Hans Spijkerman van het landgoed Twickel die onmiddellijk is gaan kijken toen hij door de boer is gewaarschuwd. "Aan het prikkeldraad zaten veel veertjes. Hokon heeft kennelijk geworsteld om vrij te komen." Het dier is vermoedelijk verhongerd.

Wat de Hengelose valkenier Willem van der Pluym vreesde is uitgekomen. Hokon raakte met de langveter van 120 centimeter verstrikt. De sakervalk verdween vorige week maandagavond nadat de valkenier het dier zoals gebruikelijk achter zijn woning bij zijn hok had vastgemaakt. "Ik weet pertinent zeker dat ik Hokon goed heb vastgemaakt", zegt Willem van der Pluym. "Ik gebruik altijd de valkeniersknoop. Maar vroeg of laat weten valken zich los te wurmen. Dus maak ik ook altijd een tweede knoop." De valkenier houdt er rekening mee dat iemand het dier heeft losgemaakt.

De afgelopen dagen belden veel mensen uit de omgeving van Vossenbelt, Ikea en Borne met tips. Via hyves, sms en de telefoon stromen reacties binnen van mensen die meeleven. "Natuurlijk ben ik er kapot van", zegt de valkenier. "Als het aan mijn vrouw Alie ligt dan is het beter om geen nieuwe valk meer te nemen. Maar dan moet je niet Willem van der Pluijm heten en al elf jaar aan valkerij hebben."