2010 is het jaar van de arrangementen

DELDEN 2010 wordt het jaar van de arrangementen. Ondernemers in de toeristische sector moeten nog meer met elkaar samenwerken om toeristen naar de gemeente Hof van Twente te halen. Een student van Saxion Hogeschool in Deventer inventariseert op dit moment welke evenementen goed met elkaar te combineren zijn. „We hebben een tocht van de Koetsen Keerls samen laten gaan met een historische markt”, zegt VVV-directeur Lianne Niemeijer van Hof van Twente. „Als er ook nog een muzikale wandeling bij kan groeit het uit tot een groot evenement dat je misschien landelijk kunt promoten.” Deze drie evenementen zijn inmiddels samengebracht op 6 juni. De VVV promoot de gebeurtenis landelijk. Er komt onder meer een aankondiging in het tijdschrift Ariadne at Home.

Lianne Niemeijer presenteert vanmiddag om half één haar plannen voor het nieuwe toeristische seizoen in het Aparthotel in Delden onder het motto gezond genieten aan de hand van de zintuigen. „We willen meer inspelen op kwaliteit dan op kwantiteit. Past een nieuw evenement bij de Hof, dan zullen we daarop inspelen. Als je het gastheerschap goed doet kun je aan productontwikkeling werken en kun je evenementen intensiever promoten.”

De toeristische sector boekt jaarlijks ongeveer 350.000 overnachtingen in Hof van Twente. Acht procent van de inwoners werkt in deze bedrijfstak. Dat waren 1200 banen in toerisme en recreatie in 2008, 57 procent fulltime, veertig procent parttime en drie procent uitzendkrachten. En dan aantal zal blijven groeien.

Lianne Niemeijer is heel blij met de komst van de nieuwe informatiezuilen de komende weken in de verschillende kernen. Daar kunnen toeristen printjes afdrukken met plattegronden over onder meer restaurants in de omgeving en fietsroutes. Inwoners en bezoekers van de kernen kunnen via de zuilen direct contact leggen met de politie. De directeur is ook blij met de nieuwe website van de VVV. Vorig jaar raadpleegden 450.000 mensen de site. Adviseur ruimtelijke ontwikkeling, Hilde Blank, vertelt over de invloed van het toerisme op de ruimtelijke kwaliteit van het landschap.