Wijkvereniging Tuindorp 25 jaar

GOOR Ze zitten liever voor het huis dan achter het huis. De bewoners van de Goorse wijk Tuindorp weten dat die gekscherend bedoelde uitspraak lang niet meer altijd klopt. Maar eigenlijk verlangen zij wel een beetje terug naar die tijd toen de bewoners nog makkelijk contact met elkaar legden. Want het is tegenwoordig ronduit moeilijk de wijkbewoners uit hun luie stoel te halen, achter de tv en de computer vandaan. "Wie is er nog te porren voor een fietstocht?", klinkt het retorisch.

Zaterdag 5 juni viert de Goorse wijk Tuindorp het 25-jarig bestaan van de buurtvereniging met onder meer live-muziek, een rad van fortuin, een grabbelton en een springkussen. De ongeveer 125 woningen van het Tuindorp zijn net als in Hengelo op 't Lansink in de jaren '20 van de vorige eeuw gebouwd. De grote fabrikanten zagen in dat wanneer het met hun arbeiders goed gaat, dat ook voordelig is voor het bedrijf. Naar de huidige maatstaven zijn de huizen voor gezinnen echter soms vrij krap. De woningstichting wijst de woningen dan ook vaak toe aan alleenstaanden zonder kinderen en die voelen zich niet betrokken bij hun buurt, onderhouden de tuintjes soms slecht en doen niet mee aan de activiteiten die de vereniging organiseert.

Zo is er wekelijks een kaartavond, een dartcompetitie en op vrijdag hoeft niets maar kunnen bezoekers gewoon lekker een biertje drinken in de Tuinputter, een lokaal in de voormalige Laarschool. De naam is afgeleid van de woorden Tuindorp en Putterstraat. Daar stond het gebouw van de wijkvereniging tot het in vlammen op ging. De buurtvereniging is ontstaan twee jaar nadat de overheid er een buurtwerker aan de slag hielp.

Binnen de kortste keren ontstonden allerlei initiatieven, playbackshows, sjoelavonden. Er verscheen zelfs een wijkkrant. Nu komen op de activiteiten op zaterdag soms nog maar tien kinderen opdagen. "Vroeger organiseerden wij evenementen voor de bewoners", vertelt penningmeester Jan Oplaat. "Nu laten we de bewoners zelf met ideeŽn komen wat we kunnen houden." "Een keer in de maand hebben we een grote activiteit, bijvoorbeeld een bingo, een pokertoernooi en klootschieten in het buitengebied", zegt voorzitter Herman ten Donkelaar. "Ook de grote barbecue een week voor het schoolfeest brengt veel bewoners op de been." Lid worden van de vereniging kost vijf euro per jaar en als je je aansluit bij de collectieve ziektekostenverzekering die ongeveer honderd euro lager zou liggen dan het landelijk gemiddelde, heb je je geld er zo weer uit.

Foto in Tuinputter vlnr: secretaris Dini Oplaat, Nathale Domhof, Miranda Hallie, Maaike Oplaat, Henk van der Weide, voorzitter Herman ten Donkelaar en penningmeester Jan Oplaat. Afwezig is bestuurslid Dennis ten Donkelaar.