Scouting Tuihanti moet uitkijken naar ander onderkomen

HENGEVELDE - Het bestuur van Scouting Tuihanti moet een andere accommodatie zoeken. Voor de 60 kinderen en 25 vrijwilligers is een plan gemaakt om het huidige onderkomen van de IJsclub Hengevelde te vernieuwen en iets uit te breiden. Het sanitair verkeert in een slechte staat en er is gebrek aan bergruimte. Maar om dat plan uit te voeren moet de gemeente het bestemmingsplan veranderen in recreatie. Boeren in de omgeving dreigden daar bezwaar tegen te maken. De IJsclub heeft de scoutinggroep daarna de huur opgezegd per eind dit jaar.

"We waren in een vergevorderd stadium", zegt voorzitter Robert Mentink van Tuihanti. "De bestemmingsplanwijziging lag al ter inzage. Maar de grootste domper is dat we het pand uit moeten." Waarom de scouting de huur is opgezegd is Robert Mentink niet duidelijk. "Plotseling kregen we een brief waarin stond dat we weg moesten."

Het scoutingbestuur heeft daarna een brandbrief gestuurd naar het college van burgemeester en wethouders. Voor het eind van het jaar moeten de scouts een andere accommodatie vinden. In de wintermaanden gebruikt Tuihanti de accommodatie van de IJsclub niet of nauwelijks. "We maken dan gebruik van een garage van één van de leden of spreken af bij de bowlingbaan van Varenbrink." Robert Mentink betreurt de opzegging. "De omgeving van de ijsbaan is geweldig. We hebben er alle ruimte en zitten toch aan de rand van Hengevelde."

Het maken van een plan voor nieuwbouw en het aanvragen van subsidies begint nu opnieuw. Politieke partijen hebben zich het lot van de scouting aangetrokken na de oproep van Tuihanti ruimte beschikbaar te stellen. "De scoutinggroep Bentelo heeft een prachtige accommodatie evenals de Van Rossum-Elisabethgroep in Delden", zegt Ellen te Riele van de VVD Hof van Twente. "Het zou heel jammer zijn als de club ophoudt te bestaat. Tuihanti is de enige jeugdclub die zich niet op sport richt in Hengevelde."