Thieme bezorgd over megageitenhouderij

GOOR Marianne Thieme bezoekt op vrijdagmiddag 26 maart Zeldam bij Goor. De fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer wil met haar komst de groep ‘verontruste buren’ steunen in hun verzet tegen de komst van een mega-geitenhouderij naar de Rapperdsweg. De Partij voor de Dieren houdt een openbare bijeenkomst aan de Teemkersweg 1, aanvang 14.00 uur. Behalve Marianne Thieme zullen ook andere tegenstanders van megastallen aanwezig zijn, onder wie ds. Hans Bouma.

De gemeente Hof van Twente heeft het bestemmingsplan voor een geitenhouderij (5700 dieren) goedgekeurd en is voornemens de milieuvergunning af te geven. De grootste zorg van de buren is het risico voor de volksgezondheid met name de verspreiding van Q-koorts, een infectieziekte die dieren kunnen overbrengen op mensen. Het aantal ziektegevallen in Nederland groeit. De Partij voor de Dieren vindt dat ondanks de kamervragen de ministeries van VWS en LNV tot december 2009 onvoldoende actie hebben ondernomen om de uitbraak van Q-koorts tegen te gaan. Uiteindelijk werd op grote schaal geiten ‘geruimd’.

Behalve over gezondheidsrisico’s maken de buren zich ook zorgen over geur, mestopslag en -afvoer, dierenwelzijn, stijging van vervoersactiviteiten, luchtkwaliteit, horizonvervuiling en uitstoot van fijnstof.