Vijftigste TT in Assen voor Gerard Baartman

22 juni 2010

DELDEN - Alles draait deze dagen om het WK voetbal en je ziet of hoort niets over de TT in Assen. Voor Gerard Baartman uit Delden is dat onbegrijpelijk. "Alle grote coureurs van de wereld komen, behalve Rossi. Die heeft helaas zijn kuitbeen gebroken." Voor Gerard Baartman is zaterdag in nog een opzicht een bijzondere dag. Hij gaat dan voor de vijftigste keer naar de hoofdstad van Drenthe voor de Toerist Trofee Assen.

Gerard Baartman was al enkele keren van zijn geboorteplaats Borne naar Tubbergen gefietst voor de motorraces voordat hij in 1960 voor de eerste keer naar de TT in Assen ging. "Een enorme belevenis", vertelt hij. "De coureurs gingen gewoon op de fabrieksmotor zonder kentekenplaten even naar Assen boodschappen halen. Het was een feest en dat is het altijd gebleven. Een nationale feestdag, zeg ik altijd."

Eten en drinken nam je mee van huis. Op vakantie gaan, bestond nog niet. Een lintje was voldoende om de fans te scheiden van de coureurs. "Coureur Phil Read schreef altijd van die ondeugende stukjes. Ik vond dat prachtig. Dus toen ik hem zag ben ik op hem af gestapt. Go away, go away, zei hij alleen maar en weerde me af. Maar hij gaf me wel een petje van Yamaha." Later zette hij er nog zijn handtekening op. Gerard Baartman, zo trots als een pauw, bewaarde het petje zorgvuldig.

Gerard Baartman wilde net als zijn broers zo snel mogelijk het motorrijbewijs halen. "Met een Vespa scooter twintig minuten door de stad rijden was voldoende." Maar binnen een half jaar was hij al slachtoffer van een ernstig ongeval op de Bornsestraat in Hengelo. "Kop kapot, stukje van de vinger er af, pink verbrijzeld, breuk in de knie."

Slechts één keer miste Gerard Baartman een TT. Ik bouwde toen ons nieuwe huis aan de Benteloseweg in Delden en kon toen echt niet weg. In Delden was hij ook nog penningmeester van de fanclub van coureur Engelbert Kip die in 1977 zelfs meedeed aan de TT in Assen.

Een motor heeft Gerard Baartman tot zijn grote spijt niet meer. "Toen we verhuisden naar de Steinwegstraat wilde mijn vrouw dat niet meer. Als me iets overkomt." Gerard Baartman hoort in het Yamaha-kamp, niet in het Honda-kamp. "Maar de kwaliteit van de motor speelt niet zo'n grote rol. Je kunt het beste winnen met remmen. Hard de bocht in en pas op het laatste moment remmen. Dat zei Theo Bult, de beste Twentse coureur die we hebben gehad, altijd."

Zaterdagochtend om half zeven vertrekt hij met vrienden en familieleden naar Assen om rond negen uur getuige te zijn van de warming up. "Je kunt aan de coureurs zien of ze goed in hun vel zitten. Zijn ze nerveus? Hoe is hun uitstraling? Hoe balanceren zij op hun motor? Hebben ze de machine onder controle? Je kunt het allemaal prachtig zien. Bij de formule 1 zie je alleen de buitenkant van de wagen."