‘Superman met hoofd van eend’

DIEPENHEIM Bij de waterput, op De Bleek, voor het cultureel centrum en op het grote plein. Overal stonden gistermiddag kunstwerken in Diepenheim. De openbare basisschool Stedeke hield een bijzonder kunstproject: Het Straatmuseum. Kinderen van groep zes hadden schilderijen gemaakt en ergens in het stadje achtergelaten voorzien van een oproep voor de eerlijke vinder. ‘Ga naar de site www.straatmuseum.nl en laat een boodschap achter voor de maker’. „Het idee er achter is dat als je een pluim krijgt van iemand die je niet kent, dit een grotere stimulans voor je is dan wanneer je een pluim van bijvoorbeeld jouw moeder krijgt. Want die vindt alles wat je maakt mooi”, vertelt bedenker Annemarie Amsing uit Amsterdam. Zij heeft een bedrijfje dat schoolprojecten bedenkt op het gebied van kunst en cultuur.

„Dit is superman met een hoofd van een eend”, lacht Esmee Regterschot. „Ik hoop dat iemand het schilderij vind en ophangt in de woonkamer.” „Ik heb een lopend huisje gemaakt dat lacht”, zegt Rick Vruwink. Alle kunstwerken staan al op de website. Een lieve boodschap in een geplastificeerde banner bij het schilderij luidt: „Ik heb een brief voor je geschreven en achtergelaten op www.straatmuseum.nl Kom snel langs en schrijf terug.”

De kinderen zijn uitgelaten. Ze willen naar buiten om in de Leerlooierstraat en onder de platanen de schilderijen aan de man te brengen. „Juffrouw, het nietje laat los”, roept één van de kinderen in lichte paniek. Dan gaat de groep naar buiten. „Dit is één lopende van de autotweeling”, vertelt Lois over haar kunstwerk. Haar goede vriendin Linde heeft ‘de zwemmende’ van de autotweeling gemaakt. „Denk je dat we voor schut staan, wanneer we met de kunstwerken onder de arm door de stad lopen”, vraagt één van de kinderen zich plotseling af. Jelmer Korenblik laat zijn buitenaardswezen de Alles en Nixnutter zonder pijn in het hart achter in hartje Diepenheim.

Nadat de kinderen terug zijn in de klas sluit Annemarie Ampsing het project af. „Dit project heeft meerdere doelen. Tijdens het maken van het kunstwerk ontdekt een kind ook wat het allemaal kan, hoe creatief het is.” De reacties stroomden gisteravond binnen op de website. Sandra, Siebe en Jelle schreven tegen acht uur: „Hai Jari, ik vind het een heel erg mooi verhaal en ook de tekening vind ik mooi! Als je wilt mag je ook wel een keer zo’n mooi schilderij voor mij maken.” Willemien Bovenschutte uit Gelselaar heeft de dolfijn van Mellany Nijland meegenomen. Zij schreef: “We hangen het op in de slaapkamer van mijn kleinzoon.”

Een andere reactie: “Hoi Noortje. Wat een mooi paard heb jij gemaakt. Ik vind de kleuren die gebruikt hebt ook erg mooi”, schrijft Iris.