Stagiair blij: 'Je bent echt iemand hier'

GOOR In het begin hadden ze eigenlijk liever babytjes willen verzorgen. Maar nu werken Patricia Busschers (18) uit Goor en Nicolle Blokhorst (18) uit Diepenheim met ouderen en zijn ze helemaal om. „Dit is zo’n dankbaar werk”, vertelt Patricia Busschers. „Ik zie het aan de gezichten van onze cliënten.”

De Carint Reggeland Groep en het ROC Twente zijn op 1 februari begonnen met een leerafdeling in woonzorgcentrum De Stoevelaar waar nu nog vijf leerlingen drie dagen in de week in de praktijk ervaring opdoen. Op termijn gaan leerlingen waarschijnlijk op alle afdelingen van De Stoevelaar stage lopen.

„Het werk is best zwaar”, zegt Nicolle Blokhorst. „Aan het einde van de dag ben ik echt moe. Je krijgt zoveel nieuwe informatie en je moet ook best veel doen. Mensen wassen, aankleden, eten geven. Welke medicijnen moeten de cliënten krijgen, hoe moet je iemand wassen? Voor elke persoon is onze hulp anders. Maar het werk is echt geweldig. De mensen zijn zo dankbaar. Ik word daar echt vrolijk van. Je bent hier echt iemand.”

Stagecoördinator Gea Spiegelenberg van het ROC Twente is ook enthousiast. „Je leert door te doen”, vat ze kort samen. „Alles gebeurt onder begeleiding van deskundig personeel.” Maar ze wijst er op dat de stageplekken belangrijk zijn om leerlingen enthousiast te maken voor werken in de zorg en in het welzijn. „We krijgen de komende jaren waarschijnlijk een groot tekort aan personeel in de zorg.”

„We kunnen de mensen nu meer aandacht geven”, vertelt Anajah Schulenburg die op de psychogeriatrische afdeling Muldershof. „En we worden door de leerlingen weer aan het denken gezet. Doen we het wel goed? Is dit wel de juiste aanpak?” Volgens de medewerkster van De Stoevelaar kostte de begeleiding van de stagiaires in het begin wel wat extra tijd. Maar ze pakken het werk vrij vlot op.” Locatiemanager Linda Jansman van De Stoevelaar zei even later bij de officiële opening van de leerafdeling blij te zijn met de komst van de stagiaires. Bedrijfsadviseur Eric Wolkotte van Calibris overhandigde haar daarna 18.000 euro voor de stageplaatsen waarna wethouder Coby Titshof de officiële openingshandeling verrichtte.