Staatsbosbeheer vreest toename sekszoekers in natuur De Borkeld

MARKELO Vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer houden hun hart vast nu de Seksontmoetingsplaats bij Diepenheim niet meer open gaat. De afgelegen parkeerplaats aan de rand van het natuurgebied De Borkeld tussen Markelo en Rijssen is steeds meer in trek als nieuwe ontmoetingsplek. "Voor de seks gaan mensen van de paden af en dat is nu juist wat wij niet willen", zegt woordvoerder Arie Rouwenhorst van Staatsbosbeheer. "De zeldzame jeneverbessen zijn 's zomers kurkdroog. Wanneer iemand een brandende peuk weggooid staat de boel in een mum van tijd in brand", vult boswachter Ine Nijveld van De Borkeld aan.

Mensen op zoek naar seks bezoeken De Borkeld met name nadat het parkeerterrein Elsenerveld aan de snelweg A1 in 2003 is gesloten. "De Borkeld ligt aan een drukke provinciale weg", zegt Arie Rouwenhorst die er op wijst dat Staatsbosbeheer en de politie er regelmatig controleren. "Daarom is er een parkeerverbod ingesteld. 's Winters na 18 uur en zomers na 20 uur mogen bezoekers geen auto's achterlaten op het parkeerterrein."

Een vrijwilliger die bezig is rotzooi op te ruimen rond het parkeerterrein van De Borkeld bevestigt dat er veel condooms liggen. "Maar dat zijn er net zo veel als ik op andere parkeerplaatsen van Staatsbosbeheer aantref. Bijvoorbeeld op de Holterberg." Volgens de man die niet met naam wil worden genoemd, zouden omwonenden wellicht meer overlast ondervinden van jonge mensen die er drinken en blowen.

Grote drukte deze middag op de parkeerplaats van de N347 tussen Goor en Rijssen, een andere ontmoetingsplaats voor mensen op zoek naar seks. Vertegenwoordigers in gezinsauto's, vervoerders met grote vrachtwagens uit plaatsen als Veendam en Heerenveen rijden af en aan. Wanneer je het bosje bij het parkeerterrein in loopt over de platgetreden paden kom je al snel verregende papieren zakdoekjes tegen. Gebruikte condooms en lege durex verpakkingen verraden wat hier gebeurt.

Voorzitter Truida Wissink van de stichting Buurtschap Elsenerbroek heeft nog geen klachten gehoord van omwonenden. "Ik vind het prima als hier ontmoetingsplek komt", zegt een chauffeur van Parts Express. "Ik kom hier alleen voor een sanitaire stop." Een wagen van Portena Logistiek stopt even maar rijdt na een minuut al weer door. "Hier een ontmoetingsplek? Aan een doorgaande weg?" De werknemer van Deli XL kijkt verbaasd.