‘Kunstenaar breekt pas door na de dood’

MARKELO Verschillende keren had Jip Oude Breuil (14) last van nachtmerries. „Steeds kreeg ik hetzelfde nare beeld”, vertelt hij. Dus toen kunstdocente Jolande Weekhout-Horck, wiens werken onder meer in het gemeentehuis van Hof van Twente hangen, hem vroeg een schilderij te maken over het thema dromen wist hij onmiddellijk wat hij zou maken. „Ik heb het beeld geschilderd dat ik altijd voor ogen kreeg wanneer ik een nachtmerrie had. Een spook dat schreeuwt. Sindsdien heb ik er geen last meer van”, lacht hij. Jip Oude Breuil heeft samen met vier andere leeftijdsgenoten al enkele jaren les van Jolande Weekhout die in De Reggehof les gaf en tegenwoordig een eigen atelier runt aan de Kleidijk in Diepenheim. Hun ouders gaven de kinderen op voor de kunstopleiding omdat ze talent hebben. Voor de eerste keer exposeren zij hun werk.

Tot en met zondag is in theeschenkerij galerie De Schutte aan de Plasdijk in Markelo een reeks schilderijen te zien over de thema’s portretten, stapels, koeien en kippen. Eline Rijkens (15) tekent al jaren. „Ik wil later iets creatiefs gaan doen voor m’n werk. Misschien leer ik animaties maken op de Filmacademie in Amsterdam.”

Esmee Nijhuis (16) wil haar ervaring gebruiken als toekomstig gamesdesigner voor computerspelletjes. Dan stapt Piet Bonzet galerie De Schutte binnen. De kunstkenner presenteert recensies voor radioprogramma’s en schrijft voor het Nivon. „Dit overdondert me”, zegt hij na enige tijd. „Dit is prachtig. Ik had dit niet verwacht”, prijst hij.

Jesse, Shannon, Eline en Esmee volgen al vanaf de basisschool lessen van Jolande Weekhout. „De kinderen hebben talent”, zegt ze. Maar het initiatief te gaan exposeren komt van de ouders. Demissionair staatssecretaris Ank Bijleveld opende de tentoonstelling. „Er waren wel 70 tot 80 mensen bij de opening”, vertelt Esmee Nijhuis. „Het is toch wel een beetje raar dat je van mensen die je niet kent complimentjes krijgt.” Maar een baan als kunstenaar zien de vijf scholieren niet zitten. „De meeste kunstenaars breken pas door na hun dood”, besluit Jip.