Allegorische Optocht lijkt elk kaar iets te krimpen

GOOR De Grote Allegorische Optocht krimpt. De optocht lijkt elk jaar iets korter te worden doordat de belangstelling afneemt. "Mensen zijn steeds drukker", verzucht voorzitter Selma Hoek van de optochtcommissie. Voor de nieuwe categorie kleine wagens heeft zich slechts één deelnemer ingeschreven en er is maar één deelnemer voor de grote groep en twee voor de kleine groep. In totaal twaalf inschrijvers doen mee met een grote wagen, terwijl dat de afgelopen jaren vijftien of zestien waren. Belangstellenden hebben nog een paar dagen de tijd zich in te schrijven.

Selma Hoek tilt niet zo zwaar aan de tegenvallende cijfers. "Het is een golfbeweging. Het ene jaar is het minder dan het andere jaar. Bovendien meldden sommigen zich nog op het allerlaatste moment." De belangstelling daalt in het jubileumjaar. Het School- en Volksfeest bestaat 135 jaar. "De optocht is altijd weer een groot feest voor iedereen. Dat er misschien iets minder wagens zijn valt bijna niet op."

De pr-commissie overweegt een reclamecampagne te beginnen om de laatste twijfelaars over de streep te trekken. Ook voorzitter Henk Dollekamp van het School- en Volksfeest tilt niet zwaar aan de daling van de belangstelling. "De schoolfeestloodsen zijn sinds begin deze maand weer open en er wordt weer hard en met veel enthousiasme gewerkt aan de wagens." Het resultaat van de werkzaamheden is te zien op zondag 27 juni wanneer de Grote Allegorische Optocht door de straten trekt.

Het Goorse school- en volksfeest begon in 1875 als een evenement voor de jeugd. De jaarlijkse uitspatting moet het onderwijs stimuleren. De schoolgaande kinderen mogen er aan meedoen als ze minder dan dertig maal per jaar verzuimd hebben op school. In een draaimolen kon de jeugd zich naar hartelust uitleven.

De rellie, die de grote allegorische optocht afsluit, heeft nog geen last van een daling van de belangstelling. Zo'n negentig mensen doen mee, terwijl dat volgens voorzitter Ate Brunnekreef van de rellieoptocht er enkele jaren geleden nog slechts 70 tot 75 waren. "De groep is heel trouw"", zegt Ate Brunnekreef. "Maar we vergrijzen wel. We hebben er dit jaar enkele nieuwe leden bij gekregen. Maar dat zouden er best meer mogen worden."