Middeleeuwse munten in stedelijk afval van Stad Delden op het Gezondheidspark

HENGELO - Zoeken tussen het afval van Stad Delden en Hengelo. Mathijs Schaftenaar (32) doet niets liever. Hij heeft op een akker bij het eeuwenoude erf Laarhuis op het Gezondheidspark zondagmiddag in anderhalf uur tijd achttien munten gevonden, waaronder een zilveren stuiver van de provincie Friesland uit 1709, Overijsselse duiten uit 1766 en 1767, een Gelderse duit en twee centen met een afbeelding van Wilhelmina van voor de Tweede Wereldoorlog. En dat allemaal op een plek van maar zo'n twintig vierkante meter. Zijn vader zocht tegelijkertijd aan de andere kant van het eeuwenoude hoeve. Grote plakken grond zijn er afgegraven wat de kans om iets te vinden flink vergroot.

Mathijs Schaftenaar heeft de afgelopen zestien jaar dat hij actief is met de metaaldetector in onze regio maar op enkele andere plaatsen zoveel gevonden als nu in zijn woonplaats. Bij Denekamp en Oldenzaal vond hij musketkogels en munten van voor 1700, in de Hasseler Es trof hij een zeldzaam beslag aan uit de negende eeuw, de eerste zeer oude vondst in deze omgeving, en bij Borne vond hij een grote zilveren Hollandse munt uit het begin van de Tachtigjarige Oorlog (1576). "Mijn vader testte net een nieuwe metaaldetector uit die ik had gekocht", vertelt Mathijs die door zijn vader is bestemd met het archeologievirus.

De grote vondst bij het middeleeuwse erf Laarhuis in Woolde duidt op het storten van stedelijk afval. Vroeger bestond een bloeiende handel in mest. Het schrale akkerland schreeuwde om vruchtbare mest, weet Mathijs Schaftenaar die bij het ministerie van Landbouw in Deventer werkt. Het land bij het Laarhuis waar vroeger ook het schooltje van Woolde stond, is eeuwenland bemest.

Voordat hij op pad gaat bestudeert Mathijs Schaftenaar oude kaarten en bekijkt hij het landschap. Waar zijn de hoger gelegen essen en het bouwland? Daar is de kans op bijzondere vondsten het grootst. Hoeveel de waarde van de munten is weet hij niet. "Dat interesseert mij eigenlijk niet. Ik vind het verhaal acher de voorwerpen belangrijker. Waarschijnlijk kosten nieuwe battijen voor de metaaldetector meer dan de vondst van een middag zoeken."

--------------------

Museum in huis
Een slaapkamer van de woning van vader en zoon Schaftenaar lijkt een museum. Gespen van Romeinen, armbanden uit de bronstijd, een gouden ring van een Viking, beslag van een stijgbeugel uit de elfde eeuw, een muntje met een afbeelding van de zoon van Karel de Grote, voetboeien en aardewerken bijvoorbeeld uit de vijftiende eeuw. Een kist met 7000 munten en een kust boordevol musketkogels. Archeologen komen regelmatig over de vloer bij de Schaftenaars. „Soms publiceren zij over onze vondsten”, vertelt Aart Schaftenaar die onder meer bij Nijkerk en in Drenthe woonde voordat het gezin naar Hengelo verhuisde.

Het herleiden van een vondst is soms ook nog een enorme zoektocht. „We vonden een zilveren munt in Oldenzaal”, vertelt Mathijs. „Een hele avond zochten we naar de herkomst in catalogi. Maar we konden niets vinden. Via, via kwamen we er achter dat het een muntje uit Peru was uit de 19e eeuw”, vertelt de moderator van de site www.muntenbodemvondsten.nl „Hoe dat muntje in Twente terecht kwam is een groot raadsel.”

Elk weekeinde gaat het tweetal op pad met de metaaldetectoren. Alleen wanneer het keihard vriest blijven de apparaten in de kast. „Dan kom je met de schep de grond niet in.”
Zie ook:
Historie herleeft op Gezondheidspark Hengelo
Boerderij van aanhanger Willem van Oranje wordt restaurant

Bestemmingsplan Gezondheidspark