Kunstwerk Jan Broeze krijgt nieuwe plek

GOOR Kosten nog moeite worden gespaard om het kunstwerk, de turners van Jan Broeze in de buitenmuur van de voormalige gymzaal aan de Rozenstraat, te redden. Het reliëf, zogeheten wederopbouwkunst of sgraffito, is aangebracht op een halfsteens muur (onderste deel) en een kalkzandsteen- of klampmuur (bovenste deel). Een oude scheur halverwege het ruim drie meter hoge reliëf, geeft aan hoe breekbaar het is.

„Het werk gebeurt vooral aan de achterkant”, vertelt Barry Janssen van Dusseldorp infra sloop en milieutechniek. Uitvoerder Martin Harbers van een bouwbedrijf uit Lichtenvoorde boort voorzichtig gaten om er ankers in aan te brengen. Nadat er een bewapeningsmat aan de ankers is gehangen en een bekisting is getimmerd stort de aannemer in fases enkele lagen beton zodat het kunstwerk in één grote klomp verandert. Aan de voorkant brengt de aannemer eerst nog piepschuin (polystyreen) aan met folie dat ook achter een bekisting verdwijnt.

Het beton moet een week tot anderhalve week uitharden. Daarna hijst een kraan het enkele tonnen zware betonblok van zijn plaats. Pas als dat is gebeurt gaat Dusseldorp verder met slopen van de voormalige gymzaal. De stichting Beeldende Kunst Hof van Twente slaat het kunstwerk op totdat een nieuwe bestemming is gevonden. Kunstenaar Jan Broeze maakte het relief in 1958. Hij is geboren in Elsenerbroek tussen Enter en Goor in 1896. Hij leeft van de opbrengst van zijn boerenbedrijf maar schildert en tekent in zijn vrije tijd het Twentse landschap. In 1961 heeft hij zijn eerste overzichtstentoonstelling in het Rijksmuseum in Enschede. Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag houdt het Rijksmuseum Twenthe in 1976 zijn tweede overzichtstentoonstelling. Jan Broeze overlijdt op 5 december 1983 op 87-jarige leeftijd in Delden.