Vooral veel hondenpoep aan de Regge

Hartstikke mooi die plannen voor de oevers van de Regge. Maar doen jullie ook iets aan het hondepoepprobleem? Veel van de ongeveer 150 bezoekers van de eerste inloopmiddag in het gemeentehuis van Hof van Twente kaartten het probleem aan met gemeenteambtenaren. „Bij de ijsbaan vind je niet één konijn meer”, zegt Benny Haverkate. „Terwijl die beesten wel overal in Goor zijn te zien. De konijnen zijn allemaal verjaagd door de honden die bewoners uitlaten langs de IJsbaanweg. Maar ook in de Nachtegaalstraat en de Kwartelstraat glij je uit over de hondenpoep. Ik help het waterschap graag en knip vaak de kantjes langs de Regge. Maar voor je het weet glij je uit en lig je midden in de hondenpoep.”

José Dood van Schapengrazerij Bornerbroek wil graag meepraten over het verbeteren van de oevers van de Regge omdat haar dieren vaak voor minder geld de kanten van het riviertje kunnen onderhouden. „Onze schapen komen overal”, vertelt ze. „De zware machines van het waterschap kunnen echter niet overal makkelijk bij komen.” Zij wijst er op dat desgewenst ook geiten en blaarkoppen kunnen worden ingezet. Woordvoerder Jan van Klompenburg van het waterschap Regge en Dinkel probeert ongerustheid bij een ouder echtpaar weg te halen. „Nee, het is niet de bedoeling een wandelpad langs de slaapkamerraam aan te leggen.”

Van Klompenburg legt het echtpaar Scholten uit dat het gaat om het stapelen van zoveel mogelijk functies: meer natuur langs de Regge, meer waterberging, meer recreatie. „Uiteindelijk stijgen de huizen langs de Regge in waarde”, zei hij.

In totaal gaven ruim 50 van de 150 bezoekers zich op om de komende maanden mee te denken bij het maken van plannen. „Dat zijn aantallen waarop wij als gemeente hadden gehoopt”, zegt een woordvoerder van de gemeente tevreden. Wat het hondenpoepprobleem betreft wijst projectleider Hans Manschot van de gemeente Hof van Twente er op dat de gemeente pas onlangs is begonnen met het plaatsen van de eerste bakken waarin hondeneigenaren de poep van hun dieren kunnen deponeren. „Onze buitengewone opsporingsambtenaar heeft de eerste bekeuringen inmiddels uitgedeeld.”

De gemeente trekt een miljoen euro uit voor het project. De gemeenteraad neemt eind juni een beslissing over het project waarna de uitvoering begint. ”Wij zijn heel tevreden over de openheid die de gemeente ons biedt”, zegt Han Ollie. „Het is niet meer zoals vroeger: Met ons, over ons en zonder ons.”