'Inwoners Goor moeten meepraten over Regge'

De oevers van de Regge krijgen in de bebouwde kom van Goor zoveel mogelijk hun natuurlijke karakter terug. De gemeente Hof van Twente houdt vandaag van 16 tot 20 uur een inloopbijeenkomst over de mogelijkheden. „We hebben onderzocht wat er gebeurt wanneer we weinig doen aan de oevers en wat er gebeurt wanneer we veel veranderen”, zegt projectleider Hans Manschot van de gemeente Hof van Twente. Hans Manschot zegt dat de bevolking het plan moet gaan dragen. „We willen heel graag dat de bevolking meepraat. Als de Regge er veel mooier uitziet profiteren de inwoners daar ook van.”

Volgens Hans Manschot kan de Regge er over enige tijd uitzien als de beek in Deurningen. Het waterschap Regge en Dinkel heeft de oevers haar natuurlijke karakter teruggegeven, kleine watervallen gemaakt en de berging van overtollig water flink vergroot. Het gaat in het nieuwe plan om het deel van de Regge tussen het waterwingebied bij ijsbaan ’t Slag en de provinciale weg N347 (Goor-Rijssen) in Elsenerbroek. De rechte loop van de oude rivierbedding verdwijnt zoveel mogelijk. De Regge moet weer gaan meanderen en wanneer het veel regent moet de beek wateroverlast voorkomen. Boten zullen niet meer gaan varen over de rivier hoewel Goor vroeger een haven heeft gehad.

De provincie betaalt het grootste deel van de kosten. Overijssel kreeg veel geld (150 miljoen euro) binnen met de verkoop van Essentaandelen.