'Van een grasveld maken we een dorp'

Ongeveer 500 kinderen uit de regio bezoeken de komende dagen het bivak op Twickel dat is ingericht omdat 65 jaar geleden na zware gevechten Delden is bevrijd. Gerrit ten Brugge uit Zenderen vertelt de jeugd over de oorlog.

Besmet met het groene virus. Zo noemen de talloze vrijwilligers van Keep Them Rolling hun dure ziekte. Want als je met een oud militair materieel zoals een shermantank flinke afstanden gaat rijden moet je over veel geld beschikken om alleen al de brandstof te kunnen betalen. Al enkele dagen zijn kwartiermakers in de weer op vier plaatsen rond de Twickelerlaan om bivakken in te richten en voedstel in te slaan. Wat heb je nodig wanneer je 200 mensen tien dagen lang moet verzorgen? Vrijwilligers van Keep Them Rolling hebben 1500 eieren, acht kilo ontbijtspek en duizend pakjes drinken bij ondernemers losgepeuterd.

Bij defensie is een groot aantal afgekeurde noodrantsoenen losgeweekt. Woensdag komen de aggregaten voor de electriciteit en wordt het riool aangesloten voor het afvalwater. „Alles is vastgelegd in vergunningen”, zegt Rob van ‘t Oost, de grote organisator van het evenement. Hij ontdekte drie jaren geleden een oude plattegrond van het eerste Canadeze leger bij Delden. „Ik heb toen graaf Schimmelpenninck benaderd en hij was direct enthousiast.” De afgelopen dagen kwamen gasten al ongevraagd het bivak opgelopen. „We hebben een hoog aaibaarheidsgehalte”, zegt ‘kwartiermaker’ Herman Mennegat uit Enter.

„Maar als mensen zo vrij zijn de voertuigen op te klimmen dan vragen we stil te zijn. Want daar ligt nog iemand te slapen die afgelopen nacht wacht heeft gelopen”, zegt Rob Nieuwpoort. De kwartiermakers overnachten al enkele dagen op het bivak, waar zij een veldhospitaal, een theater, douches en twaalf wc’s inrichtten. „Van een grasveld maken we een dorp”, zegt Emiel Dolman. In een schuur van De Wendezoele komt een expositie over de oorlog. Met een speciale driedimensionale scanner is het hoofd van de hoogste Duitse leider in de oorlog in Nederland nagemaakt. Het Canadeze leger hield rijkscommissaris Seyss Inquart gevangen bij Delden.