Gek op het geluid van de Norton Commando Interstate

Alleen een Ducati klinkt nog mooier, zegt Harry Kamp terwijl hij de sleutel in het contact omdraait van zijn Norton Commando Interstate. In heel Nederland zijn er destijds rond 1975 maar zeven van verkocht, heeft hij ooit gehoord. Voor 9000 gulden. Een fors bedrag voor een motorfiets. Niet lang daarna ging de fabriek op de fles. "De Japanners kopieerden de motoren en verbeterden de zwakke plekken."

Drie BSA's, drie Triumph's en twee Nortons heeft Harry Kamp gehad. "Oh ja, en een Honda. Maar die heb ik na twee maanden weer weggedaan. Mijn vriendin kon er niet goed op zitten." Het fotoalbum komt op tafel. Wanneer er een nieuw model kwam dan moest Harry Kamp er weer één testen. "BSA kwam toen met een driecilinder. De snelweg was toen in aanbouw bij Markelo. "Bij de Poppe heb ik toen 200 kilometer per uur gehaald. De Engelsen hebben altijd goede motoren gemaakt. Maar de opkomst van de goekopere Japanse motoren was niet te stuiten."

Al op zijn achttiende zat hij al op een motor, nog voordat hij zijn motorrijbewijs had. "Een Zundapp KS100 had ik. Ik werkte toen al bij Ford Noordegraaf die destijds aan de Oldenzaalse zat. Ik wilde nog even tanken voordat ik naar huis zou gaan. Reed ik een politieagent bijna over zijn tenen. Laat jij jouw rijbewijs maar eens even zien, zei hij."

Met vrienden en meiden reed hij naar motorraces en ijsspeedways in Assen, Zandvoort, Sint Anthonis en Tubbergen. "'s Winters bevroor je bijna en 's zomers verbrandt je", klaagt zijn vrouw Thea. Op de teller van de Norton staat iets meer dan 15.000 kilometer. "Alles is origineel. Nou ja, bijna alles. Alleen de uitlaat moest ik vervangen omdat de oude teveel lawaai maakte."

Nee, veel rijdt Harry Kamp niet meer. Maar verkopen doet hij de 'fiets' ook niet. "Ik had er een keer een koper voor, een verzamelaar van oude motoren. Hij vroeg: wat wil je er voor hebben? Ik was niet van plan het ding te verkopen en vroeg in een gekke bui er 15.000 euro voor. Hij schrok er niet eens van, maar wilde er wel eerst over nadenken. Twee maanden later was hij overleden. Maar spijt dat hij hem niet heeft verkocht heeft hij nooit gehad.