Veel vragen over verhuizing neurologie op open dag

HENGELO - Waar ga ik naar toe als ik een herseninfarct krijg, naar Almelo of toch naar Hengelo? Dat is ongetwijfeld de meest gestelde vraag bij de stand van de afdeling neurologie op de open dag van afgelopen zaterdag. Het antwoord hangt af van de diagnose. De acute zorg gebeurt in Almelo maar de nazorg kan ook in Hengelo, is dan het antwoord van de verpleegkundigen. Sommigen vragen zich zelfs af of er nog een afdeling neurologie is in Hengelo. De honderden bezoekers konden dat met eigen ogen zien.

"Als je uitlegt waarom we de afdeling centraliseren is er best begrip voor", zegt een verpleegkundige die niet met naam wil worden genoemd. "Ik heb vorig jaar een herseninfarct gehad", vertelt Jan Kouwenhoven die heel kritisch is over de centralisatie. "Tijdverlies is hersenverlies, zeggen de artsen. Als je langer onderweg bent omdat de ambulance doorrijdt naar Almelo is de schade groter." Jan Kouwenhoven mist door het herseninfarct een deel van zijn gezichtsvermogen.

"Ik vind het zo sneu voor de oudjes", zegt Marian Nijhuis uit Losser die zelf in het Oldenzaalse ziekenhuis heeft gewerkt. "Zij moeten veel langer reizen. Het openbaar vervoer naar het Almelose ziekenhuis is niet zo best." Henk Wolberts uit Hengelo begrijpt de ophef wel en maar staat niet afwijzend tegenover de centralisatie. "Als de afdeling neurologie maar beter wordt, zoals het ziekenhuisbestuur zegt. In zijn algemeenheid klopt het dat wanneer je zaken concentreert de kwaliteit van de dienstverlening toeneemt." Hij wijst er op dat steeds meer mensen op internet zoeken welk ziekenhuis in ons land de beste zorg biedt. "Daarvoor willen mensen best nog wat verder weg dan Almelo, hoor."