Markelo mist vrije kavels voor bedrijven

Een aantal ondernemers in Markelo dreigt in de problemen te komen omdat hun de huur van het bedrijf is opgezegd en omdat zij snel moeten uitbreiden omdat ze in het huidige onderkomen niet goed uit de voeten kunnen met hun onderneming. Maar Markelo heeft geen vrije kavels op een bedrijfsterrein. Bovendien lijkt het nog lang te duren voordat er een nieuw terrein komt.

Voorzitter Henry Blankhorst van de Ondernemersvereniging Markelo (OVM) zegt in totaal al zeven jaar met gemeentebesturen in gesprek te zijn over een nieuw bedrijfsterrein. "De structuurvisie is goedgekeurd", zegt Henry Blankhorst. "Nu moet de gemeente het terrein nog ontwikkelen en een stuk grond nog aankopen. Maar er komt telkens iets tussen. De provincie heeft de gemeente nu opdracht gegeven eerst een inventarisatie van bedrijfsterreinen te maken voor de hele Hof van Twente."

Het gaat om ondernemingen die gebonden zijn aan Markelo omdat daar hun klanten wonen. Verhuizen naar een andere plaats is geen optie, bijvoorbeeld voor garagehouder Sjouke Dijkstra. "Mij is voorgesteld het bedrijf tijdelijk te verplaatsen", zegt Sjouke Dijkstra. "Maar dat is geen optie. De kosten van verplaatsen van de zware machines zijn enorm."

Geert Relker die midden in Markelo een rijschool heeft wil voor de bouwvak weten waar hij aan toe is. Anders gaat hij in het dorp uitbreiden. "We starten 's morgens om half zeven de vrachtwagens waarmee we rijles geven. De buurt is daaraan gewend. Maar dit is niet ideaal. Daarom willen we graag weg naar de rand van Markelo. Maar de gemeente houdt ons al drie jaar aan het lijntje."

Directeur Hans Stegehuis wil met zijn installatiebedrijf naar een grote gebouw. "De gemeente suggereerde naar de Zenkeldamshoek bij Goor te verhuizen. Maar de meeste klanten zitten in Markelo. Verhuizen naar Goor kost ons klanten."