Zieke Marissa voert actie voor Doe Een Wens

Haar geheugen laat haar soms in de steek, ze verwisselt af en toe letters in woorden wanneer ze spreekt en ze heeft veel rust nodig. De hersentumor van Marissa Rohaan (22) zet haar leven al anderhalf jaar op de kop. Maar zelf is ze er relatief opgeruimd en positief onder. Zo positief zelfs dat ze voor sommige mensen een voorbeeld is geworden. "Een meisje schreef me dat ze zelfmoordneigingen had. Maar door mij als voorbeeld te nemen heeft zij de knop omgezet. Ze zei: het is zo oneerlijk. Ik ben gezond maar wil er een einde aan maken en jij wilt graag leven maar kan niet goed meer."

Marissa Rohaan studeerde pedagogiek in Nijmegen toen zij na een telefoongesprek bewusteloos raakte. Uit een scan bleek dat de tumor zich al wijd had vertakt in haar hersenen. Opereren is bijna onmogelijk. De tumor is de afgelopen maanden sneller gegroeid dan verwacht. Na de zomer gaat een arts in Rotterdam haar waarschijnlijk opereren om haar kwaliteit van leven niet verder achteruit te laten gaan.

Marissa Rohaan is opgetogen, ondanks haar epilepsieaanvallen. Haar tweede bundel is klaar. De gedichten en foto's maakte ze zelf. Ze is trots dat de eerste bundel zo'n 8000 euro heeft opgebracht. Ook dit keer gaat de opbrengst naar de stichting Doe een wens waarvoor zij ook boekjes opmaakt met foto's en teksten die mensen zelf bij haar aanleveren. De stichting laat een wens van een zieke in vervulling gaan. Elke maand maakt zij een boekje van een wensdag.

"Ik denk niet aan de dood", vertelt ze in haar ouderlijke woning in Diepenheim. "Ik maak geen tienjarenplan meer. Maar ik kijk bijvoorbeeld wel uit naar onze zomervakantie op IJsland." Marissa praat met haar ouders, zus en vrienden heel open over haar ziekte. Ze weet als geen ander wat het betekent wanneer voor iemand een wens in vervulling gaat. "Ik wil graag iets voor een ander betekenen. Ik ben er nu nog meer van overtuigd dan voorheen dat een wens in vervulling laten gaan voor een zieke enorm belangrijk is. Op de wensdag kan een kind de ziekte vergeten en weer een dag kind zijn."