Marijke gebruikt gekste voorwerpen voor kunstwerk

HENGEVELDE De gekste voorwerpen gebruikt zij om er een bijzonder kunstwerk van te maken. Van lege pakken melk, verroest ijzer, plastic electriciteitsleidingen en veel bloemen en planten maakt ze de fraaiste kunststukken. Op een expositie in Polen vroegen bezoekers zelfs haar handtekening en stonden cursisten te huilen bij haar vertrek alsof ze een popster was. Marijke Geerdink uit Hengevelde is pas 23 jaar maar scoorde onlangs hoog in de voorronde voor het Nederlands kampioenschap bloemschikken in Zwolle.

Marijke Geerdink studeert aan de Stoas Hogeschool, een docentenopleiding met als specialiteit bloemsierkunst. Ze wil haar meestertitel halen. "Ik wil graag sierkunst maken die nog nooit eerder is gemaakt", vertelt ze terwijl ze een plantaardig kantkloswerk laat zien. In een grote schaal van gekantkloste garen van katoen zijn bladeren verwerkt. Innovatie (vernieuwing) vindt ze heel belangrijk. "Iedereen wil toch iets bijzonders", zegt ze. "Het is juist de uitdaging iets nieuws te maken."

Samen met haar moeder begon ze met bloemschikken. "Ik doe het gewone werk. Jij gaat voor de top", zei haar moeder.

Voor de herdenking van de 100ste geboortedag van componist Frederic Chopin maakte ze een levensgroot toetsenbord versiert met bloemen. "Voor een wedstrijd kreeg ik een vuilniszak rommel uit een binderij. Maak er maar iets moois van, was de opdracht. Ons vak biedt eindeloos veel mogelijkheden. Je kunt de duurste soorten bloemen en planten gebruiken maar ook iets aparts. Elke keer is weer een nieuwe uitdaging."

Binnenkort gaat Marijke Geerdink in Kijkduin bij Den Haag een vijf meter groot kunstwerk plaatsen gemaakt van ijzer en vilt voor de expositie Boulevard Organique. Ook maakt ze een design kunstwerk van bonen en dikke takken van een berk. De motorkettingzaag en boommachine gaat zij niet uit de weg. "Nee, dit is niet meer een gewoon bloemstukje."

Het liefst doet Marijke Geerdink trouwerijen en grote evenementen. Zo was ze al een keer actief in Engeland op de Royal Ascot en Wimbledon. Of ze daar veel mee heeft verdiend? "Het was hard werken voor weinig geld. En je moet niet op je mondje gevallen zijn", zegt ze met een knipoog.