Kinderen Twickel schrijven acht levensboeken

Acht levensboeken zagen gistermiddag het levenslicht. Leerlingen van de scholengemeenschap Twickel in Delden praatten een keer of zeven met ouderen.

Zij schreven in overleg hun levensverhaal op, geďllustreerd met oude foto’s. Het was een experiment. Waarschijnlijk de eerste keer in onze regio dat een dergelijk project is uitgevoerd met schoolgaande jeugd. Maar gezien de positieve reacties krijgt de pilot volgend jaar een vervolg. „Dit project is ons uit het hart gegrepen”, zegt Annerie Snier, geestelijk verzorger van het verpleeghuis Sint Elisabeth. „Twee werelden komen samen. De wereld van de mobieltjes en MSN en de wereld van mensen die nog armoede hebben gekend.” Sommige ouderen speelden vroeger met niets”, zegt Dianne Veehof van de stichting Welzijn Ouderen. „Kinderen van nu kunnen zich dat nauwelijks voorstellen.”

Ans ter Morsche die levensbeschouwing geeft op de scholengemeenschap Twickel vindt het project heel bijzonder. „Je ziet jong en oud een band krijgen. Het herinneringsboek is waardevol, bijvoorbeeld voor de zorgverleners van de Thuiszorg. Zij kunnen snel iets over de achtergrond van een cliënt lezen.” Maar ouderen die beginnen te dementeren kunnen hun geheugen opfrissen door iets over zichzelf op te zoeken.

Ans ter Morsche schrijft inmiddels haar eigen levensboek. „Voor je kinderen kan het heel dierbaar zijn om te vertellen wat je op zeker moment gevoeld en gedacht hebt.” Iemand die elke keer uitkeek naar de ontmoeting met een leerling van Twickel is Harry ten Velde, oud-ambtenaar van de gemeente Stad Delden. Wouter Breukers interviewde hem soms middagen lang. „Hij hield gewoon niet op met praten”, grapt Wouter die er aan toevoegt veel samen te hebben gelachen. Harry ten Velde: „Je hebt echt contact met elkaar. Ik heb ervan genoten dat een ander het interessant vindt jou vragen te stellen.”