Nieuw plan Drawing centre een meter lager

Kunstvereniging wil aan bezwaren tegemoet komen

De Kunstvereniging Diepenheim wil aan de bezwaren van haar omwonenden aan de Grotestraat, de Middenstraat en de Raadhuisstraat tegemoet komen. Op een inloopavond suggereerde zakelijk leider Jan Eijsink van de kunstvereniging gisteravond dat het nieuwe Drawing Centre in de achtertuin van de kunstvereniging misschien wel een meter lager kan worden dan nu nog is gepland. De maximale hoogte zakt dan tot vijf meter. Het glas dat alleen voor de lichtinval zorgt, kan misschien van melkglas worden gemaakt, zodat omwonenden niet het gevoel krijgen te worden bekeken wanneer zij in hun achtertuinen zitten.

Het nieuwe Drawing Centre (tekencentrum) krijgt een oppervlakte van ruim tien bij tien meter en is nodig als expositieruimte. Een aannemer kan het prefabpand dat bestaat uit enkele kant-en-klare delen vrij snel plaatsen, maar ook zo weer verplaatsen. Want de kunstvereniging wil het pand over drie jaar tot maximaal vijf jaar weer weghalen zodat het plaatsmaakt voor nieuwbouw of uitbreiding van het huidige kunstcentrum.

Enkele bewoners uit de Middenstraat bleven echter twijfels houden over het plan, zo bleek na afloop. Sommigen vinden het gebouw dat door een kunstenaar is ontworpen, te fel van kleur. Maar de kunstvereniging wil doorgaan op de ingeslagen weg. "Als we het tekencentrum niet opzetten lopen we het risico subsidies te gaan missen", zei Jan Eijsink die er aan toevoegde dat hij en zijn medewerkers heel Diepenheim hebben afgezocht voor een alternatieve ruimte. Maar die is niet gevonden.

Enkele bezoekers van de avond betreurden dat zij eerst in de krant over de plannen lazen voordat zij zijn uitgenodigd voor een uitleg over de wensen van de kunstvereniging. Jan Eijsink zei echter dat hij al wel een aantal omwonenden had benaderd over het plan. Hij wil haast maken met de uitvoering omdat subsidiestromen dreigen op te drogen. "We moeten laten zien wat we kunnen." De vrees dat door de komst van het drawingcentre bezoekers voor overlast gaan zorgen werd tegen gesproken. "De bezoekers zullen hier alleen langer blijven", aldus Ton Besling van de Kunstvereniging. "Het is jammer als we voor bijzondere exposities weer moeten uitwijken naar Enschede. We willen de mensen hier naar toe halen. We willen Diepenheim op de kaart zetten."