Klinkende Pannen verstommen

MARKELO - Het legendarische huisvrouwenorkest De Klinkende Pannen houdt na 40 jaar op te bestaan. De dames traden met hun pollepels en pannen onder meer op in Duitsland, BelgiŽ en Spanje en was op tv te zien in Nederland en Duitsland. Zij stonden bijvoorbeeld op de planken van poppodium Paradiso in Amsterdam. "Plezier maken stond altijd voorop." De 23 leden treden op 22 april van 14.30 tot 16 uur voor de laatste keer op in de Anholtskamp in Markelo.

"We stoppen op ons hoogtepunt", zegt Jantje Sligman-Faber van De Klinkende Pannen. Het orkest begon toen de muziekvereniging De Fanfare Markelo 35 jaar bestond. "Onze mannen speelden bij de fanfare en wij als vrouwen wilden toen ook iets gaan doen." Iemand kwam op het idee om letterlijk alles uit de kast te halen om een eigen orkest te vormen en de mannen te verrassen. Dat lukte zo goed dat het orkest gevraagd werd vaker op te treden.

Met name onder de bezielde leiding van dirigent Henny Hammer waren De Klinkende Pannen actief. Hij is nog te zien in een filmpje uit 1978 die sinds het museum voor beeld en geluid het twee jaar geleden plaatste op You Tube al bijna tienduizend keer is bekeken. "Hij is jaren bij ons geweest. Maar besloot op z'n vijftigste verjaardag er mee te stoppen", vertelt Jantje Sligman-Faber. Sindsdien is Ineke Spenkelink dirigent van het orkest.

Het huisvrouwenorkest kreeg veel navolging, bijvoorbeeld in Delden, Almelo, Zwartsluis en Dieren. Maar alleen het orkest uit Vorden bestaat nog. "We hebben in alle uithoeken van Nederland opgetreden", zegt Jantje Sligman-Faber. "Maar het mooiste was nog toen in Antwerpen moesten optreden en we de weg kwijt waren. Een motoragent heeft ons toen de weg gewezen door voor de bus uit te rijden." Even waren de dames uit Markelo echte VIP's.

Ook werkte het orkest mee aan een reclamefilmpje voor Albert Heijn. Maar veel geld hebben de dames er niet aan overgehouden. "Ons orkest vergrijst en sommigen vertrekken naar de plattelandsvrouwen. Maar de pot is nu bijna leeg." De laatste centen besteedt het orkest aan een uitstapje op 15 mei. Waar de reis naar toe gaat is nog een verrassing.