'Soms staan mensen te huilen bij het podium'

MARKVELDE - Componeren en teksten schrijven. Daar steekt Martijn Holtslag uit Markvelde bijna al zijn vrije tijd in. En de zeventienjarige VWO student van het Twickel College in Hengelo doet dat niet onverdienstelijk. Hij won de afgelopen twee jaren de Kunstbende Overijssel met zijn vlijmscherpe teksten en hij trad al op in het Concertgebouw en de Melkweg in Amsterdam. Vrijdag staat hij in de laatste voorronde van de landelijke muziekcompetitie voor jongeren in De Unie in Rotterdam. Een deel van zijn slaapkamer timmerde hij af en richtte er zijn eigen geluidsdichte opnamestudio in. Op een snelle computer met vier terabyte schijfruimte neemt Martijn met het bekende muziekprogramma Fruity Loops zijn muziek op.

Op zijn tiende begon Martijn al te schrijven. Na een ruzie met zijn moeder vertrouwde hij zijn gevoelens aan het papier toe. Om te illustreren wat hij precies bedoelt draait hij een stukje van het rapnummer Het Spijt Me. Tegenwoordig zijn zijn teksten maatschappij kritisch met de bedoeling mensen aan het denken te zetten. Martijn rapt. Dit betekent dat hij teksten bij voorkeur op rijm inspreekt. Maar zijn muziek noemt hij geen echte rap. Want hij laat zich begeleiden door voor de rap muziek ongebruikelijke instrumenten als violen.

„Als ik mensen raak met een optreden dan is mijn boodschap geslaagd”, vertelt hij in zijn woning aan de rand van de provincie Overijssel. En dat lukt. „Soms krijgen mensen tranen in de ogen, staan ze te huilen bij het podium.” Martijn Holtslag wil graag wat veranderen aan de maatschappij. Dat er een einde aan oorlogen komt en dat mensen de welvaart eerlijker verdelen. Maar tegelijkertijd realiseert hij zich dat je in je eentje natuurlijk niet veel begint. „Hoe lang gaat het duren voordat het ophoudt met het sterven van mensen”, klinkt uit de speakers. “Onverschilligheid is de vijand van deze tijd.” Na het VWO wil Martijn de opleiding compositie en productie in Utrecht en Hilversum volgen. „Maar ik wil wel reëel blijven en ook wijsbegeerte gaan studeren. Want de kans dat je met jouw eigen muziek doorbreekt is zo klein.”