"Ik ben trots dat ik uit Hengevelde kom"

HENGEVELDE „Hé Bennie, de muziekkabel moet toch hier komen?” Het zweet gutst hem van zijn voorhoofd wanneer hij door de knieën gaat om de kabel op te pakken en alles netjes naast elkaar te grouperen. Eén kabel is voor drinkwater, één voor krachtstroom, één voor de security (voor de camera’s die straks overal staan opgesteld), één voor het geluid en de dikste kabel is voor de aanvoer van Grolsch. Het is bloedheet op het feestterrein van de Höfte. Maar er valt geen onvoltogen woord. Bennie Barink (52), geboren en getogen in Hengevelde, werkt al 33 jaar mee aan de opbouw van het festijn. „Honderden vrijwilligers zijn in touw. Wanneer de laatste mensen klaar zijn met opruimen en naar huis lopen, gaan onze oudjes de deur uit om afval te prikken. Ik ben echt heel trots dat ik uit Hengevelde kom.”

Marinus Kuipers vroeg hem jaren geleden of hij iets kon betekenen voor de Zomerfeesten, zoals de Höftedagen destijds heetten. Sindsdien heeft hij geen feest meer overgeslagen en behoort hij tot de oud-gedienden. Bennie Barink werkt in de tekenkamer van Stork Plastics Machinery in Hengelo waar hij electrische onderdelen van spuitgietmachines op papier zet.

Samen met zes andere vrijwilligers legt hij de verbindingen tussen de centrale post, de barren en de aggregaten. „Twee jaar geleden hadden we het aggregaat niet goed afgeschermd. Hadden onverlaten het apparaat uit gezet. Binnen een paar minuten wisten we al wat er aan de hand was. Dat komt door de jarenlange ervaring en het overzicht dat je hebt opgebouwd. Je moet echt wel weten waar je mee bezig bent. Als er zich een probleem voordoet moet je een creatieve oplossing vinden met de middelen die ons ter beschikking staan. Waar ik vooral rekening mee hou is de pieken in de stroomvoorziening. Vooral voor de koeling en de verwarming is veel energie nodig en dus een dikke kabel.”

In totaal leggen de vrijwilligers naar schatting anderhalve kilometer kabels. Elk jaar komen er een nieuwe gezichten bij de vrijwilligers. „Er groeit vanzelf iets tussen hen.” De optredens van de Nits en de Golden Earring zijn Bennie nog het best bijgebleven. „Vooral de tweede zaterdag zijn er zo gruwelijk veel mensen hier. Daar doen we het voor. Zo kunnen we met elkaar iets extra’s bereiken. De opbrengst van het festijn komt ten goede aan de sportverenigingen, de culturele instellingen, de muziek en de scouting. Als zij iets bijzonders willen organiseren dan is daar altijd geld voor.”