Onrust onder winkeliers in Goor

GOOR Een uitnodiging van de gemeente Hof van Twente om volgende week donderdagavond te gaan praten over een autovrij centrum in Goor heeft tot onrust geleid onder winkeliers. Volgens voorzitter Roel Jochems van Goor Collectief is dit onderwerp allang van de agenda gehaald. "We willen een structurele oplossing en het winkelcentrum naar een hoger plan tillen. Want in de plaatsen om ons heen doen de winkelcentra het veel beter. Sluiten van de Grotestraat voor auto's zou een aantal winkeliers net over de rand van de afgrond kunnen duwen."

Roel Jochems sprak woensdagavond nog met de woningbouwvereniging Viverion over het vormen van een investeringsfonds waarmee bijvoorbeeld iets kan worden gedaan aan leegstaand van enkele winkels. "En dan fietst de gemeente er weer doorheen. We snappen niets meer van de opstelling van gemeenteambtenaren. De 20e (volgende week dinsdag, red.) inventariseren we aan welke winkels het nog ontbreekt in Goor. We willen eerst praten over een opwaardering van het winkelcentrum. Dat weet de gemeente. Ook met de politieke partijen in de gemeenteraad hebben we hierover gesproken. Afsluiting van de Grotestraat is niet aan de orde. En dan valt er gistermiddag om vijf uur een brief in de bus met een uitnodiging om te gaan praten over een autovrij centrum van Goor. Dat is jammer en verspilde moeite."

Roel Jochems wil op korte termijn een gesprek met beleidsambtenaren om te voorkomen dat de avond doorgaat. Maar als de bijeenkomst er toch komt wil Goor Collectief er een protestbijeenkomst van maken.

Bij de PvdA reageert Roel Bergman verbaasd op de bijeenkomst over een autovrij centrum. "Dat is niet actueel en in bovendien in strijd met het coalitieakkoord." Gerda Bruins van de VVD had een dergelijke avond pas in het najaar verwacht. "Maar als de gemeente iets wil uitvoeren moet je alles in overweging nemen en ook de burgers horen." Gerda Bruins weet echter heel goed dat de ondernemers niets voelen voor een autovrij centrum op korte termijn.

Wethouder Harry Knuiman begrijpt niet dat de ondernemers verrast zijn. "In december hebben we hierover een uitgebreid overleg gehad met de ondernemers", zegt Harry Knuiman die er op wijst dat uit onderzoek onder leden van de hofpanel blijkt dat veel inwoners van Goor voor een autovrij centrum zijn. "Ik denk dat het koudwatervrees is van leden van Goor Collectief. We voeren slechts een raadsbesluit uit om op termijn te komen tot een autovrij of autoluw centrum. We leggen nu slechts twee varianten voor aan de inwoners. Er wordt nog niets besloten."