Buurt tegen komst jeugdsoos 'de Markelose Veste'

Jammer van al dat gemeenschapsgeld, concludeerden enkele bezoekers van de Anholtskamp gisteravond. "En dat in deze tijd", deed een ander er nog een schepje bovenop. De jeugdsoos 'de Markelose Veste' mag best in de Göttelaan komen. Daar is de buurt echt niet tegen. Alleen tegen de grootte van het gebouw, daar zijn ze tegen. De jeugdsoos krijgt een veel te ruim jasje. En wat moet je doen als de begroting niet meer sluitend te krijgen is? Juist, ja: Het gebouw aan meer verenigingen en organisaties verhuren en dan begint de overlast in de buurt pas echt. "We willen hier straks niet zeven dag in de week activiteiten", zei woordvoerster Tinie Beuving van de buurt. Nee, dat wil natuurlijk niemand van de 26 bezoekers.

Welke verrassing kregen ze te horen van Gerrit Kaaijk, bewoner van de Göttelaan. De kelder in de nieuwe soos wordt volgens een nieuwe tekening bijna drie keer zo groot is geworden dan tot voor kort de bedoeling was. "Tja, anders sleepten ze niet alle subsidies binnen", zou daarop het antwoord zijn. In totaal gaat het om 450.000 euro waarvan de gemeente de helft op tafel legt.

Toen kwam er nog een verrassing uit de hoge hoed: Het werk is al aanbesteed. Een bezoeker van de avond had dit uit betrouwbare bron: een klant die aannemer is. "Eventuele bezwaren vegen we van tafel", zou er van de kant van de gemeente geruststellend zijn gesuggereerd.

Want twee jaar geleden is het bestemmingsplan al aangepast. Dat is nu onherroepelijk. Wat de bewoners waarschijnlijk alleen nog kunnen doen is de bouwvergunning traineren. De aannemer durft niet te beginnen als hij risico's loopt dat de rechter zijn bouw stillegt.

Hoe de bewoners dat voor elkaar kunnen krijgen? Dat is niet zo moeilijk. Een behoefteonderzoek onder 200 mensen zou aan 'alle kanten' rammelen, twee andere openbare gebouwen in Markelo zouden al met wat leegstand te kampen hebben en om de toekomstige begroting sluitend te maken zijn er allerlei activiteiten verzonnen die er waarschijnlijk nooit zullen plaatshebben. "Dit is een voorbeeld van een plan van subsidieslurpers, had iemand gelezen in de krant.

Wethouder Pieter van Zwanenburg die wethouder Coby Titshof onlangs is opgevolgd als portefeuillehouder in deze zaak, wil graag op korte termijn met de bewoners in gesprek. Hij zegt nog niet precies te weten hoe de vork in de steel zit. Maar wil zeker met de bewoners in gesprek.