Centrumcoach moet leegstand tegengaan

GOOR Goor heeft snel een centrumcoach nodig, een intermediair die weet wat er leeft onder de winkeliers, die leegstand tegengaat en misschien ook nog op korte termijn een grote publiekstrekkers binnen haalt. Het bestuur van Goor Collectief wil daarover vandaag met het nieuwe college van burgemeester en wethouders praten. Kennis Collectief heeft de afgelopen maanden met relatief weinig moeite veel succes geboekt. Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling. Er komt eindelijk weer een nieuwe zaak bij in het Goorse centrum, een lingeriezaak, en het bestuur van de ondernemersvereniging verwacht dat binnenkort misschien ook nog een slager in Goor de deuren opent. „Ik heb alle slagers in de omgeving gebeld”, vertelt Ruud Wiggers van Kennis Collectief. „Drie slagers zijn nu serieus met ons in gesprek om een winkel te openen. Je ziet dat je met weinig moeite veel kunt bereiken.”

Wat Kennis Collectief heeft gedaan is allereerst een onderzoek houden. „Daaruit bleek duidelijk dat de consumenten vinden dat er behoefte is aan een bijzondere modezaak in Goor. Een ondernemer die met het plan voor een lingeriezaak rondliep durfde de stap nog niet goed te nemen. Uit onze enquete bleek juist dat veel mensen op zo’n zaak zitten te wachten. Als door een wesp gestoken is de ondernemer nu overtuigd van het toekomstig succes en opent de winkel op korte termijn. Zo snel kan het gaan”, vertelt Ruud Wiggers die bedrijven adviseert over klantenbinding.

Goor Collectief is al lange tijd met de gemeente in gesprek over stappen om het winkelcentrum op te krikken en leegstand tegen te gaan. Maar concreet gebeurt er weinig. „We hebben meer dan vier jaar geleden gesproken over het plaatsen van borden langs de straten die de weg wijzen naar bedrijven. Ze zijn er nog steeds niet”, zegt voorzitter Roel Jochems van Goor Collectief. „Wij denken dat we veel kunnen bereiken met relatief weinig inzet. Maar daarvoor hebben we wel iemand nodig die enkele dagen per week de kar trekt.”

Op 18 mei hield de ondernemersvereniging een startersavond. Tien beginnende ondernemers kwamen op die avond. „Dat is toch een behoorlijk succes.” Met de gemeente praat Goor Collectief al enige tijd over het instellen van een fonds om lege panden op te kopen en laagdrempelig te verhuren aan startende bedrijven. „Maar er is nog niets.” Uit een ander onderzoek bleek onder meer dat inwoners van Markelo voor hun niet-dagelijkse boodschappen, dus alles behalve levensmiddelen, massaal naar omliggende plaatsen gaan. „Goor zou voor hen veel belangrijker moeten worden. Goor moet veel meer een centrumfunctie krijgen voor de omgeving.”