'WK Otto is nog maar het begin'

HENGELO Een electromotor van een kopieerapparaat, de vertrager uit een wasmachine, het trapmechaniek van een fiets, een oude Otto, een grote Oranje pop en een frame van pvc afvoerbuizen. Frits Egberink (70) heeft voor de WK een kunstwerk gemaakt dat al zeker honderd keer gefotografeerd is. „Een enkeling schrikt er van, wanneer de Otto open gaan”, lacht Frits Egberink. Maar over het algemeen krijgt hij veel positieve reacties.

In de schuur achter zijn woning ‘prutst’ Frits de meest hilarische bewegende objecten in elkaar. Poppen op hometrainers, achter een naaimachine, op oude fietsen. „Ik had in het begin geen vertrager voor de electromotor geplaatst. Ging de hometrainer zo snel dat de pop los raakte en met een grote boog uit mijn garage naar buiten zwiepte. Een fietser schrok zo dat hij de heg in fietste”, lacht Frits. Zijn bewegende poppen, Abrahams en Sarah’s, verhuurt hij. Drie dagen voor 45 euro. Reclame maakt hij niet. De bewegende objecten vallen dusdanig op dat de naam van de ‘kunstenaar’ zich snel rond spreekt.

Frits Egberink is geboren en getogen in Borne op het Letterveld en was al op jonge leeftijd ondernemer. Hij verkocht campingartikelen en vuurwerk op de plek waar nu winkelcentrum Hengelose Esch staat. Ook zijn vrouw had een eigen zaak: Betsie’s Bloemenhal. „Ik maakte een keer een ooievaar van bijna drie meter hoog”, vertelt Frits in zijn schuur terwijl hij al weer aan een nieuw Oranjeobject knutselt. „Ik kon de ooievaar best vaak verhuur. Toen dacht ik, zo vaak als een kind wordt geboren, zo vaak worden ook mensen 50 jaar.”

Frits Egberink maakt niet zo maar wat Abrahams en Sarah’s. Hij fabriceert alleen bewegende kunstwerken en die trekken veel aandacht. Een reclamebudget heeft hij niet nodig. Maar de zaken gingen niet altijd voor de wind. Toen hij zich inzette voor arme mensen van Roemenië verkocht hij tijdens het WK in 1990 Oranje ballonnen gevuld met helium voor twee euro, waarvan de opbrengst naar het land aan de Zwarte Zee ging. „De eerste avond gingen 3500 balonnen met opschrift ‘Hengelo groet Oranje’ de lucht in”, vertelt Frits Egberink. „Maar Nederland speelde daarna zo beroerd dat ik met een enorme partij bleef zitten.” Nu is dat anders. Mede dank zij oud FC Twente speler Eljero Elia. „Als Oranje vanavond wint zet ik ook de andere bewegende poppen in Oranje aan straat.”"