Stem op mij... omdat ik slim ben

Veertig procent van leerlingen stelt zich kandidaat voor de nieuwe leerlingenraad van de Daltonschool Elserike in Markelo.

MARKELO Stem op mij omdat ik slim ben. Stem op mij want ik wil een gezellige zithoek om te kletsen. Stem op mij dan gaan we minstens één keer per jaar schaatsen. Verkiezingen hielden gisteren ook de leerlingen van de basisschool Elserike in Markelo. Voor de eerste keer stemden zij op mede-leerlingen voor een leerlingenraad. Maar liefst dertig van de 75 leerlingen stelden zich verkiesbaar voor de raad. De belangrijkste onderwerpen waren het fietsenhok dat te weinig ruimte biedt om alle fietsen fatsoenlijk te stallen en het speelveld dat in een slechte staat verkeert. Bouwvakkers hebben de populaire voetbalplek bij de laatste verbouwing vorig jaar verandert in een grote modderpoel. Dat moet anders, vinden de kinderen. In een lange optocht vertrekt groep acht naar het naastgelegen lokaal om er hun stem uit te brengen. Zij weten precies wat er leeft en mocht dat niet het geval zijn dan hangen aan de wand hangen posters van de kandidaten met daarop hun oproepen om vooral op hen te stemmen. „Stem op mij want er moet betere zeep komen om je handen te wassen.”

Sanne Gerritsen (11) en Jackie Surema (11) vinden de aangedragen onderwerpen belangrijk. „We hebben echt nieuwe ballen nodig”, zegt Sanne Gerritsen. „Maar er hangt ook geen net in de goal. Moet je altijd zo’n eind lopen wanneer een doelpunt valt.” De kandidaat-raadsleden hebben zich afgelopen maandag en dinsdag gepresenteerd voor de kritische kiezers. „Voor ons is het makkelijk dat we een leerlingenraad hebben”, geeft leerkracht directeur Bertjan ten Donkelaar toe. „Dan weten we precies wat er leeft en wat er schort aan onze school.” Bertjan ten Donkelaar zegt dat de leerlingen op de Daltonschool gewend zijn over veel zaken mee te denken en mee te praten. „De school is ook mede hun verantwoordelijkheid.” Tijdens de laatste screening van de Nederlandse Daltonvereniging kwam naar voren dat iedereen in de school Elserike een eigen orgaan heeft om ideeën te ventileren, alleen voor de leerlingen zelf was er nog niets. De raad gaat drie of vier keer per jaar samen met de directie en de groepsleerkrachten om tafel zitten om te praten over wat goed gaat op school en wat beter zou kunnen.

Om half elf kent juf Jennie de uitslagen van de verkiezingen. Noa de Ruiter vertegenwoordigt groep 3 in de leerlingenraad, Daniel de Ruiter groep 4, Leon Kloots groep 5, Koen ter Balkt groep 6, Juulke Haafkes groep 7 en Emelie Hofmeijer groep 8. Of de kuilen in het voetbalveld nu verdwijnen en de school het fietsenhok verbetert dat verwacht Anouk Meilink (11) zeker wel. “... althans dat hopen we.”