Voorzichtige start eerste Hofdag

De wind waait hard over het Schoolfeestplein dat voor een kwart volstaat met auto's. Het zonnetje komt door de wolken wanneer een stel vrienden uit de omgeving van Amstersfoort en Haarlem de Hofdag zoeken. "Gaat die niet door?", vraagt een oude vrouw. "In Diepenheim was ook al niets te doen." Zij hebben in het Stedeke een zomerhuisje gehuurd en over de eerste hofdag gelezen in de krant. "Maar waar is die nou?"

Iets verder om de hoek tegenover de ingang van de bibliotheek is Ina van de Riet van atelier Gein uit Hengevelde bezig met een aantal kinderen moza´ek te maken. Vice-voorzitter Ellen te Riele is daar met haar dochter. Ze steekt haar teleurstelling niet onder stoelen of banken. Verschillende verenigingen meldden zich af voor Goor. "Het is te lang stil geweest", zegt Ellen te Riele. "We hadden de trom iets meer mogen roeren." Maar ze spreekt van een 'groeimoedel'. "We zijn nu klein begonnen."

Zij spreekt liever over het succes van het Hofboek dat boordevol verhalen en 'advertorials' staat, volgens Wikipedia zijn dat advertenties vermomd als een redactioneel artikel. Vrijdagmiddag rolde het boek van de pers. "Zo'n twintig bedrijven van de 2300 bedrijven die de Hof van Twente telt presenteren zich in het boek. Daar is het 2,5 jaar geleden om begonnen. Ellen te Riele en Ruud Klumpers vonden dat Deldenaren moeten weten wat er bijvoorbeeld in Goor gebeurt en MarkeloŰrs zouden eens in Bentelo moeten gaan kijken.

In Delden speelde de accordeonvereniging De Optimisten tussen het Zoutmuseum en een stand van een natuurfotografe. De toneelvereniging De Kwekweschudders treden zondagavond op en probeerde de laatste kaartjes te slijten. Een oude brandweerwagen en een bedrijfswagen van het Hofweekblad compleerde de eerste Hofdag in Delden. De VVV en het Zoutmuseum hadden de deuren voor de schaarse bezoekers geopend.

Voorzitter Ruud Klumpers is niet verrast. "Dit is een voorzichtig begin. We hebben hier geen budget voor. In hoeverre vinden verenigingen dit aardig om er aan mee te doen."

Niek van het Bolscher van Keveruitje die het evenement organiseerde vindt dat ook de korte voorbereidingstijd debet is aan de geringe belangstelling onder verenigingen. Hij vindt echter de markten van Delden en Markelo wel een goede start.