Dwarsritschöppes gerestaureerd

MARKELO - Monumentenwacht, de gemeente Hof van Twente en eigenaren hebben gisteren een samenwerkingsovereenkomsten ondertekend voor het herstelproject van stokoude zogeheten dwarsritschöppes bij Markelo. Drie van deze bijzondere schuren, die vrijwel alleen nog rondom Markelo voorkomen, krijgen een flinke opknapbeurt.

De dwarsritschöppe aan de Kemperweg wordt na herstel deels gebruikt als vertrekpunt van een solexverhuurbedrijf. De dwarsritschöppes hebben grote deuren aan de zijkanten van de schuren. Boeren rijden hun volgeladen oogstwagens dwars door de schuur om de lading te lossen. De wagens hoeven niet achteruit de schuur uit te rijden, maar kan gewoon leeg verder de weg vervolgen.

Monumentenwacht heeft een uitvoeringsplan gemaakt met de stichting Maarkels Landschap, Provincie Overijssel en de gemeente Hof van Twente. Het herstel van de drie schuren is voor de zomer al klaar. Studenten van het ROC in Enschede hebben van hun schoolleiding opdracht gekregen om voor drie dwarsritschöppes nieuwe functies te bedenken. De studenten hebben de dwarsritschöppes op schaal nagemaakt. Eén van de maquettes staat in de hal van het gemeentehuis in Goor.

Op een informatieavond in september vorig jaar zijn 28 dwarsritschöppes aangemeld voor het herstelproject. De gemeente Hof van Twente heeft al eerder een samenwerkingsverband met de stichting RIBO en de stichting Materiaal voor Monumenten (MvM) afgesloten. De bouwplaatsen worden als leerlingbouwplaats ingericht. Historisch materiaal, dat overbodig is, wordt ter beschikking gesteld aan het depot voor historische bouwmaterialen. Hiermee wordt de opgedane kennis en ervaring ook bij toekomstige herstelwerkzaamheden ingezet.