"We dachten in dit land veilig te zijn"

GOOR - Op een roestige jongensfiets arriveert Azad Balian (43) bij De Reggehof. Zijn vriend die net als hij uit Irak is gevlucht mede omdat zij christenen zijn, is een uur eerder neergestoken. "We dachten in dit land veilig te zijn", vertelt hij in de Engelse taal. Het slachtoffer laat een vrouw, een zoon en een dochter achter. "De hoofdvraag is waarom is dit gebeurd", vraagt hij zich hardop af. "Waarom heeft de dader een mes bij zich gehad? We leven hier toch niet in een jungle?"

De twintigjarige zoon van Azad Balian zit binnen vast in De Reggehof. Niemand mag er mee in en uit. Bij de ingang en aan de achterkant van het pand staan drie ambulances, een traumahelicopter, politieauto's en een politiemotor. Een chauffeur van Taxi Tijhuis heeft geluk. Hij parkeerde dit keer zijn voertuig bij huis, niet bij De Reggehof. Anders had hij niet op tijd weg kunnen rijden omdat de taxi binnen de afzetlinten had gestaan. "We hoorden de helicopter landen en zijn gaan kijken. Ik denk dat er zo'n twintig mensen op af kwamen. Maar alles was heel rustig. Er gebeurde niets bijzonders. Een politieagent op een motor vertelde ons dat er binnen een steekpartij is geweest."

Volgens Sandra Tiethof van de politie Twente is het slachtoffer ter plekke aan de verwondingen overleden. De verdachte wachtte in het klaslokaal op het moment dat hij zou worden aangehouden. Hij maakte geen aanstalte te vertrekken of te vluchten. Voorzitter Hans schutte van het college van bestuur van het ROC Twente in Hengelo zei dat het betrokken personeel zeer onder de indruk was van de steekpartij. Slachtofferhulp is ingeschakeld om de betrokkenen op te vangen.