Van Klepperderk tot schutterij

DIEPENHEIM Acht jaar is er aan gewerkt. Maar nu is het werk eindelijk klaar. Leden van de Schutterij uit Diepenheim hebben een omvangrijk historisch werk geschreven dat in september verschijnt. Van Klepperderk tot schutterij heet het boek dat in kleur op 150 pagina's verschijnt. Bij het boek hoort een DVD vol foto's en zelfs een film. De kastelen, de burgemeesters, de cafés, de kermis en de volksspelen komen in woord en beeld aan de orde. Enkele foto’s van kort na de heroprichting van de Schutterij in 1923 staan in het boek.

Vergeleken met nu was de optocht vroeger een onsamenhangend geheel. Er was geen vaste volgorde en de toentertijd alleen mannelijke deelnemers liepen wat onordelijk door elkaar. Qua omvang stelde de optocht niet veel voor. De veldwachter liep voorop, gevolgd door een muziekvereniging, de kapitein, de eerste en tweede luitenant, een tamboer-majoor en drie tamboers.

De deelnemers aan de optocht hadden allemaal witte broeken aan. Dat was het enige wat met elkaar overeenkwam. De stoet bleef ook in de jaren na de Tweede Wereldoorlog klein. Weinig mensen waren lid van de Schutterij. Er waren wel meer functies, maar geen personen genoeg om deze in te vullen. Soms werden er ‘s morgens, vlak voor de optocht, nog mannen gevraagd om de ‘witte bokse an te trekken’ en in de optocht mee te lopen.

Pas vanaf 1970 mochten ook dames meelopen en kreeg de optocht langzamerhand meer lengte. Nieuwe functies ontstonden, zoals de vlaggendragers, de vaandeldrager en de marketentsters. Om het historische verhaal compleet te maken is ook Klepperderk aan de optocht toegevoegd en sinds 1977 doen ook de Stedeker Krummels mee. Ze zitten in een huifkar en treden alleen op bij het gemeentehuis. De Landelijke Rijvereniging en Ponyclub Diepenheim werd in de jaren tachtig een vast onderdeel van de optocht.

Voor leden van de Schutterij kost het boek met DVD achttien euro. Niet-leden betalen twintig euro.