'Jong blijf je door werk met jeugd'

GOOR Huub Stapel zegt dat mannen maar één ding tegelijk kunnen en vrouwen multitasking zijn. Nou dan kent hij Bertus Ruggenbrink nog niet. Hij pakt een reeks klussen tegelijk aan zonder het overzicht te verliezen. Maar dat kan ook niet anders wanneer je conciërge bent van een redelijk grote school als de Waardenborch in Goor met zo’n 450 leerlingen. Gistermiddag nam Bertus afscheid nadat hij bijna 38 jaar het ‘manusje-van-alles’ was.

„Ik heb er een dubbel gevoel bij”, zegt hij vlak voor zijn afscheid. „Ik heb altijd kinderen om me heen gehad. Je hoort altijd nieuws. Altijd rumour om je heen. En elke dag is anders. Je blijft er jong door.” Maar Bertus werkt al vanaf zijn zeventiende, is nu 63 jaar en vindt het ‘welletjes’. Bertus Ruggenbrink is geboren en getogen aan de Wijnkamp, twee jaar na het grote bombardement op het hart van Goor. „We hadden een enorme scheur in de muur.” Hij ging naar de Laarschool en de Malberg, werkte in een electriciteitszaak in Hengelo en bij Texas Instruments in Almelo met welk bedrijf het steeds slechter ging. Hij besloot te reageren op een advertentie van de plaatselijke LTS en werd aangenomen. De eerste schooldag eind 1972 zal hij nooit vergeten. „Ik stond met mijn oren te klapperen welke woorden er werden gebruikt. Dat was niet zozeer grof taalgebruik maar men wond er bepaald geen doekjes om.”

Bertus en zijn vrouw verhuisden naar de Reigerstraat op een steenworp afstand van de school. Ze wonen er nu nog met veel plezier. Wat een conciërge moet kunnen? „Hij moet flexibel zijn, iedereen aandacht geven, in functie van de kinderen staan en direct helpen, bijvoorbeeld wanneer er iets is met het kopieerapparaat.” Een groot verschil met de begintijd is dat de leerlingen tegenwoordig makkelijk hun afval op de grond gooien. „Dat vind ik jammer. Ik heb het gevoel dat als je er keer op keer iets van zegt zij er juist helemaal niets meer op uit doen.” Ook een boterham eten lijkt een gewoontje uit de goede oude tijd. „Ze vliegen de supermarkt in en daar spelen de ondernemers handig op in. Maar verder heb ik een altijd met veel plezier gewerkt in de school.”

Bertus gaat de komende tijd klussen in huis en in de tuin en gaat waarschijnlijk als vrijwilliger zich inzetten voor GFC.