‘Programmaraad moet veel democratiser’

De gebruikers van de Cogaskabel moeten veel nadrukkelijker kunnen meepraten over het programmaaanbod op de kabel. Tot die slotsom komt Deldenaar Ben de Geus. Hij constateert dat een flink aantal mensen onlangs de inspraakavond van de programmaraad heeft bezocht om tegen een wijziging van het aanbod te ageren. „Er kwam geen enkele reactie van de leden van de raad”, zegt Ben de Geus, die het verdwijnen van de Franse cultuurzender TV5 en met name het klassieke muziekkanaal Mezzo uit het standaardpakket betreurt.

Wim van der Werff van Cogas vindt de kritiek onterecht. „We voldoen aan de eisen van de mediawet. Dat een minderheid is teleurgesteld is een gevolg van het functioneren in de democratie.” Hij wijst er op dat zenders die veel publiek trekken de voorkeur krijgen van de programmaraad voor plaatsing in het standaardpakket. „Nieuwkomer BravaNL hield enige tijd geleden een uitstekende presentatie. Maar als zij slecht presteren verdwijnen zij misschien weer uit ons standaardpakket.”

In totaal zijn 378 bezwaarschriften binnengekomen tegen de wijziging. Mezzo, TV5 en RTL Television maken over enkele maanden plaats voor BravaNL, National Geographic Channel en MTV in het standaardpakket. In de uitgebreide pakketten kunnen de abonnees de zenders tegen extra betaling nog steeds op het televisiescherm krijgen. Cogas heeft in totaal zo'n 74.000 kabelabonnees.