'Ander helpen geeft een kick'

GOOR In korte broek op gympies verscheen Ate Brunnekreef donderdagochtend voor de burgemeester om een lintje in ontvangst te nemen. Doelbewust. Hij wist dat hij er één zou krijgen. Want toen hij grofweg een uur eerder in de tuin bezig was belde een vriend op. „Om half tien hebben wij een afspraak in het gemeentehuis over de reclameborden.” Ate vertrouwde het niet en belde onmiddellijk een ambtenaar. „Die wist van niets”, vertelt hij. „Dus toen had ik gezien de datum wel door hoe laat het was.”

Ate Brunnekreef hecht aan het versiersel niet veel waarde. „Een ding moet je niet vergeten”, zegt hij nadat buiten het gezelschap gedecoreerden op de foto is gezet, „je bent lid van een gemeenschap. Je moet je niet afvragen wat kan die gemeenschap voor mij betekenen. Maar je moet je afvragen, wat kan ik doen voor de gemeenschap of voor mijn club.”

Ate Brunnekreef was jeugdleider bij de Goorsche Football Club en voorzitter van de jeugdafdeling van GFC. Hij organiseert al tien jaar internationale jeugdtoernooien. Hij was voorzitter van de jubileumcommissie van de voetbalclub en coördineerde twintig jaar lang het seniorenvoetbal. Zo’n 28 jaar zet hij zich in voor de jeugd van het district Oost van de KNVB.

„Als leerkracht van een openbare school in een kansarme arbeiderswijk in Almelo was decorandus begaan met de jongeren”, zei burgemeester Hans Kok. „Na schooltijd begeleidde hij zijn leerlingen ver boven hetgeen van hem als leerkracht verwacht mocht worden.” En dan was er nog de Goorse rellie waarvan hij ruim dertig jaar voorzitter was, het paasvuur en de Goorse avond waarvoor hij zich inzet. „Het geeft een kick”, vertelde hij na afloop van de plechtigheden. „Ik ben het liefst altijd met mensen in contact. Bijvoorbeeld voor gehandicapten. Als je wat voor hen hebt gedaan sta je weer met beide benen op de grond. Dan realiseer ik me hoe gelukkig ik moet zijn dat ik alles nog kan.”

Ate Brunnekreef maakte op burgemeester Hans Kok een onuitwisbare indruk toen de eerste burger op een openbare bijeenkomst liet doorschemeren dat het School en Volksfeest op zijn retour zou zijn. Toen niemand daar iets over zei vroeg Ate Brunnekreef het woord. „Het School en Volksfeest blijft. Maar wat wel van voorbijgaande aard is, is het burgemeesterschap van Hof van Twente.” Het tweetal heeft elkaar daarna nog vaak gesproken.

Echtpaar Rommert en Annie Dijkstra krijgt lintjes.

Bijzonder tijdens de lintjesregen was dat dit keer een echtpaar de versierselen kreeg opgespeld. Rommert Dijkstra (86) uit Goor is al 44 jaar actief als vrijwilliger. Hij is 25 jaar in de weer voor de stichting Welzijn Ouderen, hij was raadslid namens de PvdA, koster in De Stoevelaar en jurylid van de Goorse Zwem- en Poloclub. Zijn vrouw Annie Dijkstra-Lammertink zette zich vanaf 1992 in voor de Unie van Vrijwilligers. Zij maakte zestien jaar deel uit van een projectgroep voor het serveren van koffie en thee onder de 80 bewoners. Het rolstoel-duwproject van het Rode Kruis en collecteren voor het reumafonds, de hart- en nierstichting, de kerk en het KWF-kankerfonds waren andere activiteiten van Annie Dijkstra.

Henk Druif uit Goor kreeg een lintje omdat hij onder meer penningmeester was van Leendert Vriel, lid was van de raad van beheer van het zwembad, de Nederlandse Volleybal Bond en hij was trainer van Dynamiek, penningmeester van de kunstuitleen, voorzitter van Probusclub Kedingen en voorzitter van het Klompenmuseum. Ook is Deldenaar Robert Ros gedecoreerd. Hij was jarenlang raadslid, enige tijd wethouder van Stad Delden en nu raadsgriffier van de gemeente Twenterand. Bij de Harmonie in Diepenheim is Betsie van der Vegte-Nijkamp actief onder meer als voorzitter van de supportersgroep. Maar zij helpt ook al tien jaar mee bij de Vrijwillige Hulpdienst, twintig jaar bij het jeugd en jongerenwerk Nooit Gedacht en jarenlang in de basisschool Stedeke. Ze coördineert sinds vier jaar het rolstoelwandelproject van het Rode Kruis.

Bijna dertig jaar is Gerda Wassink-Dreteler uit Ambt Delden actief bij de buurtvereniging ‘t Esbrook waar ze meehelpt aan allerlei activiteiten voor jong en oud. Vanaf de oprichting van de museumboerderij De Wendezoele in 1993 is zij er al actief als vrijwillgster. Maar ook zet zij zich in voor de protestantse gemeente in Delden en voor de vrouwenvereniging. „Iemand met een groot hart dat warm klopt voor de gemeenschap, met name die van de buitengebieden”, zei een dominee over haar. Tot slot is de heer M. Dommerholt uit Markelo gedecoreerd. Hij was echter niet aanwezig. Burgemeester Hans Kok stelde hem telefonisch op zijn vakantieadres in Italië op de hoogte van het nieuws.