Atelier Jan Broeze gered van ondergang

MARKELO De voormalige boerderij met atelier van de overleden kunstenaar Jan Broeze krijgt waarschijnlijk een grote opknapbeurt. Als de overheid daar subisidie voor geeft komt een bed and breakfast in het pand aan de Enterseweg tussen Goor en Enter. Met de opbrengst uit de verhuur willen de eigenaren, Agnes Maas en Ed Romeijn, de vaste lasten van het historisch waardevolle pand betalen. Zij sluiten daarmee aan bij de wens van de buurtschap Elsenerbroek om meer toeristen naar het gebied te trekken. In het buurthuis, dat schuin tegenover de voormalige boerderij van de kunstenaar staat, zou een permanente expositie van Jan Broeze kunnen komen.

Elf jaar wonen Angnes Maas en Ed Romeijn nu in het huis naast de voormalige boerderij van Jan Broeze. „Langzamerhand begon het Broezeverhaal tot ons door te dringen”, zegt Ed Romeijn. „Wanneer ik op het land bezig ben, denk ik onwillekeurig toch hoe zou Jan Broeze op deze plek hebben gewerkt? Hoe zou hij dat hebben gedaan?” De kunstenaar leefde van zijn werk op het land en verkocht niet graag een van zijn werken. Hij hoefde er ook niet van te leven.

Een wandeling door het atelier van de kunstenaar leert dat er snel iets moet gebeuren aan het dak dat grote openingen in de nok heeft gekregen. In de kozijnen zijn gaten gevallen. De gebinten waar het dak op rust lijken eeuwenoud. Jan Broeze zou zelf het pand hebben verbouwd. Agnes Maas die in het Almelose ziekenhuis werkt, is onder de indruk van Jan Broeze omdat hij vanuit de gesloten gemeenschap van Elsenerbroek het lef had een reis te ondernemen naar Silezië in het huidige Polen. Broeze sloot zich na de oorlog aan bij een groep kunstenaars onder wie de Deldenaar Riemko Holtrop en Johan en Folkert Haanstra uit Goor. Hij schilderde boerentaferelen, portretten en landschappen.

„Als hier een bed- en breakfast in komt moeten wij een stukje privacy opgeven”, zegt Agnes Maas. „Daar waren wij eigenlijk niet zo blij mee. Maar nu zijn de kinderen de deur uit. Het pand afbreken is natuurlijk ook heel jammer. We zochten een win-win situatie en denken die nu eindelijk te hebben gevonden.” De stichting Collectie Jan Broeze beheert een deel van het werk van Jan Broeze. Jan Broeze overlijdt op 5 december 1983 op 87-jarige leeftijd in Delden.

In het buurtcentrum Elsenerbroek schuin tegenover het voormalige atelier van Jan Broeze zou op termijn een galerie kunnen komen waar belangstellenden regelmatig exposities kunnen bezoeken. Dit najaar begint de verbouwing al. De gemeente Hof van Twente en het waterschap Regge en Dinkel zijn bezig de omgeving Elsenerbroek nog aantrekkelijker te maken voor toeristen. Met Europees geld is al een wandelroute aangelegd. Daar komt nog een fietsroute bij langs de Regge. Het waterschap wil de rivier laten meanderen en fietsers middels een nieuwe tunnel langs de Regge onder de autoweg Goor Rijssen door laten fietsen.