Brand Monte Bello

9 juli 2010

MARKELO Een oplettende wandelaar heeft vrijdagmorgen kort voor zeven uur een beginnende brand ontdekt in het bos achter camping Monte Bello op de Herikerberg in Markelo. De brandweer is vanwege de grote droogte met veel materieel uitgerukt en kon erger voorkomen. Een stuk bos van twintig vierkante meter is afgebrand. Gezien het tijdstip van het ontstaan van de brand en de rommel in de nabije omgeving is er een ernstig vermoeden van brandstichting.

„Vermoedelijk hebben spelende kinderen donderdagavond of nacht met takjes een vuurtje gestookt op een bospad”, vertelt jachtopzichter Henk Stam van het landgoed Weldam. „We vonden er blikjes. Ze hebben het vuur mogelijk niet goed gedoofd waardoor het ‘s morgen oplaaide.” De jachtopzichter waarschuwt dat het bos kurkdroog is. Een sigarettepeukje is genoeg voor een grote brand. Dit is de eerste brand op het Weldam dit seizoen.

De melder en de toegesnelde hachtopzichter leidden drie blusvoertuigen en een tankwagen van de korpsen van Hof van Twente en Rijssen-Holten naar de brand. Kort na aankomst van het eerste blusvoertuig kon het sein brandmeester worden gegeven, zodat de andere voertuigen terug naar de post konden. De voorlichter van de brandweer waarschuwt dat ook een weggegooide fles brand kan veroorzaken. Als de zon erop schijnt werkt het voorwerp als een vergrootglas. Maar ook een auto levert brandgevaar op. De hete katalysator onder de wagen kan hoog gras in brand steken.