Hengevelde is enorm sportminded

HENGEVELDE - Als je vandaag in Hengevelde een basketbalvereniging begint, heb je morgen al vijftig leden. Jan Boomkamp van de Petrusschool overdrijft misschien. Maar ver van de waarheid zal hij niet zitten. "Hengevelde is enorm sportminded." Jan Boomkamp leidt al 35 jaar de jaarlijkse sportdag voor de basisscholen in de voormalige gemeente Ambt Delden. Hij deed dat gisteren voor de laatste keer. In oktober gaat hij met de vut.

De sportdag kun je vergelijken met het jaarlijkse schoolreisje. De kinderen leven er naar toe. "Met name tussen Bentelo en Hengevelde is een enorme rivaliteit", vertelt Jan Boomkamp. "Bijvoorbeeld met touwtrekken. Dan staan de kinderen met koppen als vuur tegenover elkaar." Hij noemt onder meer Mike te Wierik als voorbeeld van een succesvolle sporter uit Hengevelde. Te Wierik heef nu een profcontract bij Heracles.

Jan Boomkamp sportte zelf ook intensief, als schaatser en als voetballer. Hij groeide op in Hertme en kon de militaire dienstplicht ontlopen door voor de klas te gaan staan. Eerst in Saasveld, waar hij ook voetbalde. Maar daarna in Hengevelde waar hij in de school aan de Wethouder Goselinkstraat aan de slag ging. De school had een enorme lap grond rond het gebouw. "Elke klas had zijn eigen voetbalveld", vertelt hij enthousiast.

Nadat hij met zijn school verhuisde naar de andere kant van de Goorsestraat leerde hij Joke Nales kennen waarmee hij later trouwde. "Zij gaf les aan de Paulusschool. Ik kon haar door het raam voor de klas zien staan." Jan Boomkamp werkte op de Petrusschool, waar vooral de kinderen uit de kern Hengevelde les kregen. Beide scholen fuseerden voordat het paar in 1976 trouwde.

Hij is vooral trots op de mentaliteit in Hengevelde. "Met schoolatletiek scoren met name de meisjes uitstekend. Met balgooien halen zij vaak de veertig meter terwijl anderen niet verder dan dertig meter komen." De meisjes uit Hengevelde scoorden ook landelijk heel goed en moesten voor het kampioenschap al naar Roermond, Bergen op Zoom, Zaandam en Velp.

Als de school kozijnen moet vervangen of nieuwe shirtjes en stopwatches moet regelen voor de sportdag, dan neemt Jan Boomkamp het voortouw. Zo'n duizend leerlingen heeft Jan Boomkamp de afgelopen jaren in de klas gehad. De laatste jaren staat hij minder vaak voor de klas. "Ik ben een duvelstoejager, een vliegende keeper", vertelt hij. "Als een juf niet kan terugkeren naar Nederland door de aswolk boven Schiphol, dan sta ik voor de klas."