‘Ik krijg ’t gevoel onafhankelijk te zijn’

20 juli 2010 Voor de eerste keer is Hengevelde het vertrekpunt van een tandemvakantie voor blinden en slechtzienden. Acht vrijwilligers begeleiden hen.

Blinden en slechtzienden lijden aan een gebrek van vitamine D, ofwel zonlicht. „Maar het is ook gewoon heerlijk om buiten te zijn en in beweging”, vertelt Ronald Polderman uit Amsterdam. „Ik leer nu ook weer een andere streek kennen. Van Hengevelde had ik nog nooit gehoord.” Hij kan ondanks zijn handicap fietsen dankzij een aantal vrijwilligers zoals Adrie van Triest uit Delden die voor de eerste keer mee gaat en net als de andere vrijwilligers het stuur vasthoudt op de tandems. „Ik zag een stukje in de krant en ik had een lege agenda.”

De meeste andere vrijwilligers zijn gepensioneerd en wilden iets nuttigs doen voor een ander. „Ik was meteen de eerste dag verkocht”, vertelt Egbert Wolbert uit Oldenzaal die voor de zesde keer meefietst met de tocht van het reisbureau Twintravel. „Het is verrukkelijk om zelfstandig, zonder vrienden en familie, op pad te kunnen”, vertelt de slechtziende Helma Verhof. „Ik heb op de fiets het gevoel onafhankelijk te zijn. Ik ruik de bomen en de planten, hoor de vogels, ben heerlijk in beweging, pak een terrasje en je praat een beetje met elkaar. Het is vreselijk gezellig.”

Vanaf hotel Hof van Twente gaat een groep deze maandag via de Koude Dijk richting Gorsveldweg. Bij de monumentale timmerwerkplaats De Geie stapt het groepje voor de eerste keer af. Marianne Polderman voelt aan een roestige dissel en even later aan een scherpe zaag. De hond Diesel van de familie Smit van De Geie geniet van de aandacht die hij krijgt. De deelnemers mogen overal aan voelen en ruiken, zoals aan het verduisteringspapier uit de oorlog dat een typische geur verspreidt. Frans van het Bolscher uit Haaksbergen slaat een arm om de schouder van ‘zijn’ blinde. In de timmerloods met al dat gevaarlijke gereedschap en laaghangende stukken hout kun je je makkelijk verwonden. „Ik doe graag iets voor mensen die het wat minder hebben dan ik.”

Onder leiding van Frits Rietveld van de tandemvakantie gaat het daarna richting Beckum. „Zonder jullie kunnen deze mensen geen stap verzetten deze dag”, zegt hij. De hele week fietsen de vrijwilligers met de groep blinden en slechtzienden door de gemeente Hof van Twente. Voor zaterdag zoekt de stichting nog een vrijwilliger: twin@reizen.demon.nl