BinnensteBuitenBos in Diepenheim krijgt subsidie

DIEPENHEIM De Stichting BinnensteBuitenBos krijgt 341.000 euro subsidie van de Plaatselijke Groep Leader Zuid Twente. "De stichting BinnensteBuitenBos heeft zoveel mogelijk mensen betrokken bij het plan", zegt Angelique Bovenschutte mede- initiatiefnemer van het BinnensteBuitenBos. "De schop kan nu de grond in”.

“Het Binnenste Buitenbos is voor ons als gemeente een voorbeeldproject", zegt wethouder Pieter van Zwanenburg. "Een project waarbij enthousiaste inwoners zelf het initiatief namen.” In het laatste weekeinde van de zomervakantie, op 21 augustus, is een ‘voorpretdag’ omdat de kinderen al zo lang moeten wachten. Kinderen kunnen die dag spelen met water en zand, hutten bouwen en een natuurstormbaan met een scoutingvereniging aanleggen.

Het BinnensteBuitenBos wordt een multifunctioneel speelparkje voor jong en oud. Het park komt op het plein voor de openbare basisschool ’t Stedeke in Diepenheim.

Het BinnensteBuitenBos krijgt een natuurlijke speelplek met zand- en waterplekken, een vlinderheuvel met glijbaan en een ‘Niet-Op-Je-Gat-Pad’. Er komt een picknickveldje, een grassendoolhof van gemetselde stenen paadjes met daarin ‘boeketten’ kleurige siergrassen, houten (podia)vlonders en een pannakooi. Dit alles rond ‘een open plek in het bos’. Diepenheim krijgt een groen hart.

Verenigingen kunnen er in samenspraak met Stichting BinnensteBuitenBos iets organiseren. De basisschool, peuterspeelzaal en de dagopvang mogen er gebruik van maken. In de winter kunnen kinderen het middengedeelte als ijsbaan gebruiken.

De jeugd is nauw betrokken bij de aanleg en het onderhoud van ‘hun bos’. Ze breken, eenmaal van de basisschool af, niet snel iets af wat ze zelf hebben gebouwd. Misschien komt er een jeugdige boswachter die kan zorgen voor een goede communicatie tussen kinderen en stichting BinnensteBuitenBos.

Enkele basisschoolleerlingen houden tijdens de aanleg een logboek bij voor een website. De Diepenheimse gemeenschap kan letterlijk z’n steentje bijdraagt door bijvoorbeeld overtollige stenen aan te leveren.

Het bos is een idee van drie kinderen: Zola Manuel, Noah Rouwenhorst en Doménique Wissink. Zij hebben in 2007 meegedaan aan de wedstrijd Speelidee van de gemeente Hof van Twente. Ze wonnen niet, maar een jaar later pikten twee ouders het idee van hun kinderen op en zochten samenwerking met lokale mensen en organisaties.

Het onderhoud van het bos gebeurt door teams van leerlingen van het AOC, een lokale hovenier, de basisschool, de gemeente en vrijwilligers.