Bibliotheek Delden leent veel meer uit

DELDEN - De nieuwe Deldense bibliotheek heeft de wind in de zeilen. Zowel het aantal uitleningen als het aantal abonnees stijgt met sprongen. Het nieuwe, zogeheten winkelconcept dat de bibliotheek sinds eind vorig jaar in het nieuwe onderkomen de Stadshagen toepast is een schot in de roos. Veel boeken liggen met de voorkant naar het publiek om mensen te 'verleiden' het te lenen. Bovendien liggen boeken van hetzelfde genre bij elkaar.

Die aanpak leidde tot een stijging van het aantal uitleningen van dertig procent in februari ten opzichte van februari in 2009. Ook in maart en april lag het aantal geleende boeken ruim een kwart hoger dan het jaar er voor. Het aantal abonnees steeg eveneens. In totaal ligt dat aantal twaalf procent hoger dan het jaar er voor.

"We krijgen veel positieve reacties", vertelt directeur René Siteur van de Hofbibliotheek. "Mensen zien nu boeken liggen die ze anders niet zo snel zouden ontdekken." In de oude situatie moesten de bezoekers van de bieb hun hoofd schuin houden en zo langs de schappen lopen om de titels van de rug van de boeken te kunnen lezen.

"Er is echter één klein nadeel", zegt René Siteur. "En dat is dat mensen de boeken die ze in de catalogus hebben gevonden niet snel vinden in de bibliotheek omdat het op een displaytafel ligt, dus op een andere plek." De meest ideale werkwijze is om thuis via internet de catalogus te raadplegen en boeken of andere media te reserveren. De volgende dag ligt het materiaal klaar en wanneer de abonee in de bibliotheek is kan hij of zij de displaytafels nog eens langslopen om te kijken of er iets extra's van zijn of haar gading bij ligt.

De Deldense bibliotheek kent drie genres: ontspanning, bijvoorbeeld streek- en historische romans, verdieping, zoals literatuur en beleving, bijvoorbeeld oorlogsboeken, thrillers, detectives en science fiction. "Uit onderzoek blijkt dat zo'n 75 procent van de bibliotheekbezoekers niet weet wat ze willen meenemen wanneer ze het gebouw binnenlopen", zegt Gerard Jenneboer van de Deldense bieb.

Het nieuwe systeem dat in Delden voor het eerst is toegepast en in Zwolle Zuid op kleine schaal is uitgeprobeerd, nemen de Overijsselse bibliotheken de komende jaren over.