Katja van Beem naar zomerijs in Hamar

MARKELO Snelheid. Daar is zij gek op. Dat is wat zij zo leuk vindt aan schaatsen en skeeleren. Katja van Beem (bijna 16) ziet een belangrijke wens in vervulling gaan. Ze vertrekt eind juli voor een trainingskamp van twee weken naar het Noorse Hamar, een stad met minder inwoners dan de Hof van Twente, maar waarschijnlijk de enige plek in Europa waar je op ‘zomerijs’ kunt schaatsen.

Ze won onlangs de hoofdprijs van haar school De Waerdenborch in Holten, waar ze klas vier van de havo bezoekt. Ze schreef een gedetailleerd plan, waarin zij motiveerde waarom ze zo graag naar Noorwegen wil en wat ze daar denkt te bereiken.

Katja kreeg duizend euro. Jaarlijks keert de school geld uit uit aan talentvolle leerlingen uit de nalatenschap van oud-leerkracht Joop Wittermans die leerlingen iets wilde meegeven voor hun persoonlijke ontwikkeling. Het schoolbestuur verwacht van de winnaars onder meer dat zij presentaties houden om anderen te enthousiasmeren. Ook moet Katja een stukje op de website van school zetten en vier wissellijsten vullen die in school komen te hangen.

Katja van Beem schaatst al vanaf haar derde of vierde. „Ik zat daarna ook op gym en op jazzdans”, vertelt ze. „Maar ik wilde het liefst schaatsen.” Haar vader brengt haar drie keer in de week naar de kunstijsbaan Scheg in Deventer en één keer in de week naar de nieuwe ijsbaan Twente in Enschede.

In de zomer skeelert ze veel. „Ik was gelijk helemaal verkocht toen ik mijn eerste paar skeelers kreeg”, vertelt ze. Ze bezoekt de skeelerbanen in Haaksbergen, Rijssen en Vriezenveen regelmatig en skeelert veel op vrijliggende fietspaden in de omgeving. Niet zo lang geleden werd ze vijfde van ons land bij de jeugd. Ook krijgt ze krachttrainingen.

Naar Noorwegen gaat ze met Wouter de Haan uit Schalkhaar en met haar vaste trainer Piet van Oostrom van de vereniging In Beweging. „Hij zegt dat ik talent heb en een goede techniek.” Haar doel? „Ik wil me graag plaatsen voor het NK in 2011, het liefst voor de lange afstand, de drie kilometer. Ik kan het tempo lang vasthouden zonder te verzuren. „Begin van het nieuwe schaatsseizoen, in oktober, moet ik in vorm zijn.” Of ze ooit olympisch goud haalt? „Als het er in zit dan wil het er uit halen.”